A3 Haber

Çeşme’deki ‘acele kamulaştırma’ kararı iptal: Çeşme Projesi rafa mı kalktı?

Çeşme’deki ‘acele kamulaştırma’ kararı iptal: Çeşme Projesi rafa mı kalktı?

Çeşme’deki ‘acele kamulaştırma’ kararı iptal: Çeşme Projesi rafa mı kalktı?
Mayıs 13
08:14 2020

Bugünkü Resmi Gazete’de yayımlanan bir kararla, 24 Ocak 2020 tarihli Çeşme Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi’ndeki bazı taşınmazların Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından acele kamulaştırılmasına yönelik karar yürürlükten kaldırıldı. Bu durum, kamuoyunda tartışma yaratan “Çeşme Projesi”nin rafa kaldırılıp kaldırılmadığı sorusunun gündeme getirdi.

Geçen Ocak ayında kamuoyunda tartışmalara konu olan ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un “Orayı Cannes yapacağız” projede yeni bir gelişme yaşandı. 24 Ocak 2020 tarihli Çeşme Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi’ndeki bazı taşınmazların Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından acele kamulaştırılmasına yönelik karar ise yürürlükten kaldırıldı.

Bu yeni gelişme, akıllara “Çeşme Projesi rafa mı kaldırıldı” sorusunu getirdi.

Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi de geçen hafta, “Çeşme projesi şehircilik ilkelerine ve kamu yararına aykırı” açıklaması yapmıştı.

Yeni “acele kamulaştırma” kararları

Öte yandan, Cumhurbaşkanı kararıyla bazı enerji santralleri için yeni acele kamulaştırma kararları alındı.

Kastamonu’nun Cide ilçesinde Başak Regülatörü ve Hidroelektrik Santrali’nin yapımı amacıyla Kapısuyu köyü sınırlarında yer alan bazı taşınmazlar ile Balıkesir’de inşa edilecek Tatlıpınar Rüzgar Enerji Santrali için Karesi ve Balya ilçelerindeki bazı taşınmazlar, Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca acele kamulaştırılacak.

Bazı bölgeler “kesin korunacak alan” ilan edildi

Cumhurbaşkanı kararlarıyla Kayseri, Van, Sivas ve Giresun’daki bazı bölgeler, “kesin korunacak hassas alan” olarak tescil ve ilan edildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de yayınlanan kararlara göre, Kayseri’nin Yeşilhisar, Yahyalı ve Develi ilçe sınırlarında bulunan Sultan Sazlığı Sit Alanı, Van’ın Edremit ve Gevaş ilçe sınırlarındaki Dönemeç Sazlıkları Potansiyel Doğal Sit Alanı, Sivas’ın Hafik ilçesindeki Hafik (Büyük) Gölü Potansiyel Doğal Sit Alanı ve Giresun’un Yağlıdere ilçesindeki Gölyanı Yaylası Doğal Sit Alanı, koruma statülerinin yeniden değerlendirilmesiyle ‘kesin korunacak hassas alan’ olarak tescil ve ilan edildi.

Şanlıurfa’ın Birecik ilçesindeki bazı alanlar, “Yaban Hayatı Geliştirme Sahası” olarak, Samsun’un Canik ilçesindeki bazı alanlar da “kentsel dönüşüm ve gelişim proje alanı” olarak belirlendi.

Ayrıca, Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı’nın kapsadığı illere Amasya ve Çorum da eklendi.

 

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER