A3 Haber

Adalet Bakanlığı, Barış Terkoğlu ve Barış Pehlivan’a tazminat ödeyecek

Adalet Bakanlığı, Barış Terkoğlu ve Barış Pehlivan’a tazminat ödeyecek

Adalet Bakanlığı, Barış Terkoğlu ve Barış Pehlivan’a tazminat ödeyecek
Mayıs 14
16:42 2020

MİT Kanunu’na muhalefet” ve “Gizli bilgi ve belgeleri açıklama” iddialarıyla haklarında iddianame düzenlenen Barış Pehlivan ve Barış Terkoğlu’nun geçmişte yargılandıkları Oda TV davasıyla ilgili bir gelişme yaşandı. İki gazetecinin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne yaptıkları başvuru sonuçlandı. AİHM, Adalet Bakanlığı’nı ‘hak ihlali’ gerekçesiyle tazminata mahkum etti.

Oda TV Genel Yayın Yönetmeni Barış Pehlivan ve Haber Müdürü Barış Terkoğlu’nun 2011 yılında yargılandığı Oda TV dosyasında tutuklanmasına ilişkin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) yaptıkları başvuru sonuçlandı. AİHM, Adalet Bakanlığı’nın davadaki tutuklama sürecine ilişkin hak ihlali yapıldığı yönündeki deklerasyonunu 9 Nisan’da aldığı kararla kabul etti.

Bakanlık “dostane çözüm” kapsamında kabul etti

Adalet Bakanlığı İnsan Hakları Dairesi Başkanlığı tarafından, ‘FETÖ kumpası’ OdaTV davasının görüldüğü İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilen yazıda AİHM’nin Barış Pehlivan ve Barış Terkoğlu ile ilgili verdiği karara yer verildi. Yazıda, “tutukluluk süreleri ile  Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin maddelerinin ihlal edildiği” vurgulandı.

Sözcü’de yer alan habere göre, Adalet Bakanlığı tarafından bu durumun değerlendirildiği belirtilen yazıda, Barış Pehlivan ve Barış Terkoğlu’na “dostane çözüm” kapsamında tazminat ödemeyi kabul ettiği ifade edildi.

“Demokrasi, ‘sorunlu soruşturmaların’ gölgesinde kalıyor”

Adalet Bakanlığı tarafından belirlenen tazminat ücretinin Barış Pehlivan ve Barış Terkoğlu’na ödenmesi bekleniyor. Oda TV  avukatlarından Hüseyin Ersöz de yaptığı açıklamada şunları kaydetti;

“Bu karar, Türkiye demokrasinin, özgürlük hakkı ve ifade hürriyeti bağlamında ‘sorunlu soruşturmaların’ gölgesinde kaldığını gösteriyor. Hükümetin, ‘tek taraflı deklarasyonu’ ve ‘dostane çözüm talebi’ de bunun farkında olunduğunun dışa vurumu.”

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER