A3 Haber

Dünya Sağlık Örgütü: Aşının bulunması salgının biteceği anlamına gelmiyor

Dünya Sağlık Örgütü: Aşının bulunması salgının biteceği anlamına gelmiyor

Dünya Sağlık Örgütü: Aşının bulunması salgının biteceği anlamına gelmiyor
Mayıs 14
11:24 2020

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) koronavirüs salgınına neden olan virüsün bir endemiye dönüşebileceğini açıkladı. Salgının ne zaman sona ereceğini tahmin etmenin doğru olmadığını belirten örgüt, AIDS’e neden olan HIV virüsü gibi Covid-19’a yol açan virüse karşı aşı bulunsa bile asla yok olmayabileceğinin altını çizdi.

Koronavirüs salgınını durdurmak için “yoğun çabaların” sürdürülmesi gerektiğini belirten DSÖ Acil Durum Uzmanı Mike Ryan, “Şunu masaya koymak lazım. Bu virüs toplumlarımızda görülen bir endemik haline gelebilir ve asla yok olmayabilir” dedi. Gerçekçi olmanın önemine dikkat çeken uzman, “Kimsenin bu hastalığın ne zaman sonlanacağını söyleyebileceğini sanmıyorum. Bence bu alanda verilecek sözler ve tarihler yok. Hastalık uzun soluklu bir soruna evrilebilir ya da bunun tersi de mümkün” dedi.

“Aşının bulunması salgının biteceği anlamına gelmiyor”

Dünya genelinde virüse karşı 100’den fazla aşı çalışması ve klinik test gerçekleştiriliyor. Fakat uzmanlar bir aşının bulunmasının virüsün yok olacağı anlamına gelmeyebileceği konusunda uyarıyor. Kızamık örneğini veren Ryan, bu hastalığa karşı üretilen aşıların virüsü yok etmeye yetmediğini altını çiziyor.

Endemik, belirli bir alanda veya belirli bir popülasyon arasında tahmin edilebilir bir oranda meydana gelen salgın hastalık olarak tanımlanıyor.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER