A3 Haber

Ekonomide geçen hafta: Yabancı yatırımcı satmaktan bıkmadı

Ekonomide geçen hafta: Yabancı yatırımcı satmaktan bıkmadı

Ekonomide geçen hafta: Yabancı yatırımcı satmaktan bıkmadı
Mayıs 14
17:10 2020

8 Mayıs haftasında toplam kredi hacmi 3 trilyon TL’yi aşarak 3 trilyon 47 milyar 463 milyon TL oldu. Önceki haftaya göre artış yüzde 1.82… Son beş haftaki ortalamanın az üzerinde bir artış.
Mevduat bankalarının konut ve taşıt kredileri önceki haftalarda olduğu gibi yerinde sayarken diğer tüketici kredileri genişlemeyi sürdürdü. Asıl haftalık artış yüzde 3’le taksitli ticari kredilerde gözlendi.
Kredi kartları bakiyesi önceki haftalarda değişmiyordu. 8 Mayıs haftasında sert daraldı 138.5 milyar TL’ye indi. Yılbaşına göre gerileme yüzde 8.5 oldu.
Tasfiye olunacak alacaklar haftalardır donuk seyrediyor. Geçen hafta da kayda değer bir değişim olmadı.
Para arzı göstergesi olarak M1’in kur etkisinden arındırılmış haftalık artışı yüzde 1.7 oldu ki bu önceki 5 haftanın ortalaması olan yüzde 2.8’in altında bir genişleme…
8 Mayıs haftasında yurt içi yerleşiklerin yabancı para mevduatları önceki haftaya göre 350 milyon dolar azaldı ve 194.28 milyar dolara indi. Gerçek kişilerin mevduatı 980 milyon dolar azalarak 117.6 milyar dolar oldu. Tüzel kişilerin mevduatı 630 milyon dolar artarak 76.68 milyar dolara yükseldi.
Yabancılar geçen hafta 227.8 milyon dolarlık hisse ve çarpıcı bir rakam olarak 821,8 milyon dolarlık tahvil sattılar.

SONUÇ:

  • Kredi genişlemesi önceki haftalarda tutturduğu patikada devam etti.
  • Yabancıların sistematik menkul kıymet satışı devam etti. Son 19 haftanın 17’sinde hisse senedi ve tahvili birlikte sattılar! 8 Mayıs haftasında sattıkları miktar ellerindeki tahvilin neredeyse yüzde 10’u.
  • Kredi genişlemesi taksitli ticari kredilerde sürerken kredi kartlarındaki gerileme “zorunlu tasarruf” olarak dikkat çekti.
  • Parasal genişleme sürse de hızını kaybetmiş görünüyor. Bu da dolar kurunda “yakıt eksikliği” olarak kendini gösteriyor.
  • Gerçek kişiler biraz avro mevduat, bir miktar kıymetli maden mevduatı azaltmış görünüyorlar.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER