A3 Haber

Kayyum, Valilik ve Bakanlık: AKP, TARKEM’i nasıl teslim aldı?

Kayyum, Valilik ve Bakanlık: AKP, TARKEM’i nasıl teslim aldı?

Kayyum, Valilik ve Bakanlık: AKP, TARKEM’i nasıl teslim aldı?
Mayıs 14
08:07 2020

TARKEM’in ortaklarının kimlerden oluştuğunu bir önceki “TARKEM zenginler kulübü: Aziz Kocaoğlu’nun eşi Türkegül Kocaoğlu detayı” başlıklı yazıda aktarmıştık. TARKEM’in ortaklık yelpazesi bir hayli geniş, yerel yönetimlerden iktidara, STK’lerden iş insanlarına kadar birçok isim TARKEM’in ortağı. TARKEM’in kuruluşunda, iktidar kanadının temsilcileri arasında yer alan kamuoyunda Orkide markasıyla tanınan Küçükbay Holding’in sahibi Ahmet Küçükbay da ortaklar arasındaydı. Öyle ya, İzmir’de yapılacak rant projelerinden hiçbir “zengin” mahrum kalmak istemezdi. Fethullah Gülen cemaatinin 15 Temmuz’da darbeye kalkışmasının ardından Türkiye’de “kayyum” devri başladı. Tüm yurtta olduğu gibi İzmir’de de Fethullah Gülen cemaatiyle bağlantılı birçok şirket, üniversite ve özel okula kayyum atandı. Kayyum atananların şirketlerin arasında ilerleyen süreçte itirafçı olarak cezaevinden çıkacak Ahmet Küçükbay’ın şirketleri de vardı. Ahmet Küçükbay, cemaate finans sağlamak suçlamasıyla cezaevine konulmuş bir süre cezaevinde kalmış ve itirafçı olarak serbest bırakılmıştı. Ahmet Küçükbay da TARKEM’de kurucu ortaklar arasındaydı. Küçükbay Grubu’na bağlı şirketlere kayyum atandığı süreçte AKP, TARKEM ilgili de karar almakta gecikmedi. “FETÖ” soruşturması kapsamında tutuklanan Ahmet Küçükbay’ın hissedarı olduğu TARKEM’e resmen kayyum atandı.

TARKEM Yönetim Kurulu Başkanvekili Uğur Yüce, “Ortada bir hata var bunu düzeltmek için yasal haklarımızı kullanacağız. TARKEM 116 ortaklı bir şirket. Ahmet Küçükbay’ın şirketimizdeki ortaklığı da sadece yüzde 0.86 oranında” açıklamasını yapmıştı.

TARKEM, üst mahkemeye başvurusunu gerçekleştirmesinin ardından, İzmir 1. Sulh Ceza Mahkemesi tarafından verilen “yönetime kayyum atanması” kararı kaldırıldı. TARKEM yönetimindeki isimler de eski görevlerine iade edildi. Ancak Ahmet Küçükbay’ın yüzde 0.86’lık hissesi kayyuma devredildi. Mahkeme tarafından kayyuma yönetim kurulu kararlarını denetleme yetkisi de verildi. Bir İzmir projesi olarak ortaya çıkan TARKEM resmen iktidarın denetimine geçmişti. TARKEM artık AKP’nin kontrolünde kayyum denetimiyle yönetilen bir şirkete dönüştü.

İktidar TARKEM’i teslim aldı

Türkiye’nin üçüncü büyük kenti İzmir… Asırlar boyunca medeniyetlere ev sahipliği yapmış bir ticaret merkezi Kemeraltı… Her dine-medeniyete ait tarihi yapılar. İzmir’in kalbi niteliğindeki Kemeraltı çarşısı ve ‘restorasyon’ kılıfı altında, sözde İzmir’i sevenlerin bir araya geldiği ve rant kapısına çevirdikleri bir bölgeyi düşünün….  İktidar elbette böyle zengin bir bölgeyi görmezden gelmemişti… 2007 yılında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve dönemin Başbakanı Tayyip Erdoğan’ın da imzasının bulunduğu Bakanlar Kurulu Kararı ile “İzmir Konak Kemeraltı ve Çevresi Yenileme Alanı” olarak ilan edildi. 31 Ekim 2007 Çarşamba günü yayımlanan 26686 sayılı Resmi Gazete’de karar ilan edilmiştir. 

Valilik TARKEM’in ortağı oldu

TARKEM’e kayyum atanmasının ardından yaşanan gelişmelerle TARKEM zaten iktidarın kontrolü altına girmişti. Ahmet Küçükbay’a ait hissenin kayyuma devredilmesinin ardından Ekim 2018’de İzmir Valiliği TARKEM’in ortakları arasına girdi. İzmir Valisi Erol Ayyıldız’ın oluru ile Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı TARKEM’in ortağı oldu. TARKEM, “yönetişim” ağını genişletmeye ve pastanın daha çok büyümesi için gerekli adımları hızlı bir şekilde atıyordu. Ne de olsa merkezi hükümetin izinleri ve desteği ile projeler daha çabuk hayata geçecek ve rant pastasından daha hızlı pay alınacaktı.

TARKEM rantına Bakanlık kancası 

İzmir Valiliği’nin ortak olmasının ardından tarihler ocak 2019 gösterdiğinde TARKEM’in yeni bir ortağı daha vardı. Sözde sürekli büyüyen ve Türkiye’nin örnek kamu-özel işbirliği olarak lanse edilen TARKEM’de yeni ortak Kültür ve Turizm Bakanlığı Döner Sermaye İşletmesi Merkez Müdürlüğü oldu. DÖSİMM’in de ortak olmasıyla TARKEM, Kültür ve Turizm Bakanlığı’yla yeni projeler geliştirmeye de başlayacağını açıkladı. İlgili protokol Bakanlık adına İl Kültür ve Turizm Müdür Murat Karaçanta ve TARKEM Genel Müdürü Sergenç İneler arasında Pay Devir Sözleşmesi 17.01.2019 tarihinde imzalandı

TARKEM’in iktidarla ilişkisi Bakanlık ve Valilik ile sınırlı değil elbette. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, 24. dönem İzmir Milletvekili İlknur Denizli, Türkiye Futbol Federasyonu eski başkanı mevcut İZTO Başkanı Mahmut Özgener ve daha nicesi…

TARKEM’in iktidar cephesinden son ortakları İzmir Valiliği ile Kültür ve Turizm Bakanlığı oldu. İzmir’in şirketi gibi lanse edilen TARKEM, zaman içerisinde evrilerek AKP’nin kontrolüne geçti. İzmir ‘sevgisiyle’ yanıp tutuşan TARKEM’in İzmirli ortakları elde edilecek rantı AKP ile bölüştü. Esasında kurulan yeni ortaklıklarla “kazan-kazan” durumu hayata geçirildi diyebiliriz…

Bir sonraki bölümde neler var?

  • Kentsel çöküş alanı olarak Konak
  • TARKEM, finansmanını sağlamadığı projeleri nasıl sahipleniyor?
  • Konak Belediye Başkanı Abdül Batur’u kızdıran proje hangisi?
  • TARKEM, UNESCO’yu da kendi başarısı mı ilan etti? 

About Author

Hayrullah Yıldız

Hayrullah Yıldız

Related Articles

TÜM HABERLER