A3 Haber

Gökçek hakkında suç duyurusu: Su tesisi için 536 milyon borçlanıp parayı başka işlerde kullandı

Gökçek hakkında suç duyurusu: Su tesisi için 536 milyon borçlanıp parayı başka işlerde kullandı

Gökçek hakkında suç duyurusu: Su tesisi için 536 milyon borçlanıp parayı başka işlerde kullandı
Mayıs 14
15:07 2020

Melih Gökçek’in, “Tatlar Arıtma Tesisleri’nin yenilenmesi” gerekçesiyle Büyükşehir Belediye Meclisi’nden toplam 536 milyon TL borçlanma yetkisi aldığı ancak bu parayı başka işler için kullandığı ortaya çıktı. ABB Başkanı Mansur Yavaş, Gökçek hakkında, “Görevi kötüye kullanma” gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevinden istifa ettirilen Melih Gökçek’in, Tatlar Arıtma Tesisleri’nin yenilenmesi amacıyla Büyükşehir Belediye Meclisi’nden 2007 ve 2009 yıllarında 536 milyon TL borçlanma yetkisi aldığı ancak bu paranın başka işlerde kullanıldığı ortaya çıktı.

BirGün’den Mustafa Mert Bildircin’in haberine göre ABB Başkanı Mansur Yavaş, arıtma tesisinin yapılması için kredi alınmasına karşın işin yapılmaması nedeniyle Melih Gökçek hakkında, “Görevi Kötüye Kullanma” ve “Çevrenin taksirle kirletilmesi” iddialarıyla suç duyurusunda bulundu.

Yavaş’ın, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na yaptığı suç duyurusunda, “Ankara Büyükşehir Belediyesi eski başkanı İ. Melih Gökçek ve resen araştırılacak diğer şüphelilerin, acil ihtiyaç olarak nitelendirilen ve 20 yıl önce yapılmasının gerektiği açıkça bildirilen Tatlar Atıksu Arıtma Tesisi’nin revizyonunun yapılmaması ile halk sağlığını ciddi şekilde tehlikeye sokarak TCK 257. Maddesinde düzenlenen kamu görevlisinin görevini zamanında yapmayıp geciktirmesi, yani görevi ihmal şeklindeki görevi kötüye kullanma suçunu işlemeleri oluşturmaktadır” ifadeleri kullanıldı.

“Bir dinozor parası ediyor”

Yavaş’ın şikayetinde, Gökçek’in asbestli borular için Twitter hesabından yaptığı, “220 km asbestli boru döşenmesi için kilometresi dahil her şey 37 bin TL’den, 8 milyon 140 bin TL’dir. Koca ASKİ’nin 8 milyonu yok mu?” paylaşımına da atıfta bulunuldu.

Gökçek’in sosyal medya paylaşımında belirttiği rakamın gerçeği yansıtmadığının altı çizilen suç duyurusunda, şunlar kaydedildi:

“Bu rakam şüphelinin geçmişte aldığı dinozorlardan sadece bir tanesinin parasıdır. Şüphelinin bu paylaşımı yapmaktaki amacı müvekkilin başarısız olduğu izlenimini uyandırarak itibarının zedelenmesini sağlamaktır. Paylaşımdaki rakamlar gerçeği yansıtmıyor olsa da söz konusu yatırımların yapılmamış olması bir gerçektir. Bu yatırımların yapılamamasının sorumlusu ise şüphelidir.”

Borçlanma yetkisini kullandı

Suç duyurusunda, Gökçek’in Ocak 2009’da Belediye Meclisi kararı ile 500 milyon TL, Şubat 2009’da ise 60 milyon TL borçlandığı vurgulanarak, “En önemlisi de 14.05.2007 tarihinde ‘Gerede Sistemi ile Tatlar Geri Dönüşümlü Su Projesi’ için 536.000.000 TL borçlanılmasına karar verilmiştir. Fakat yukarıda belirttiğimiz rapordan da açıkça görüleceği üzere alınan bu para Tatlar Atıksu Arıtma Tesisi için kullanılmamıştır. Söz konusu borçlanma ile Tatlar Atıksu Arıtma Tesisi’ne yönelik bir iyileştirme yapılmamıştır” denildi.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın, “Acil” diyerek Belediye Meclisi’ne getirdiği Tatlar Arıtma Tesisi’nin ve su borularının yenilenmesi işi için kredi talebi 2019 yılında AKP’li ve MHP’li üyelerin çoğunlukta olduğu Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edilmesine rağmen Meclis’te reddedilmiş, 2020 yılında ise ertelenerek ötelenmişti.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER