A3 Haber

İller Bankası’ndan belediye ödeneklerinde yüzde 50 kesinti yapıldı

İller Bankası’ndan belediye ödeneklerinde yüzde 50 kesinti yapıldı

İller Bankası’ndan belediye ödeneklerinde yüzde 50 kesinti yapıldı
Mayıs 15
12:17 2020

İzmir’in Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda ile Yozgat’ın Çayıralan Belediye Başkanı Ömer Codar, belediyelere İller Bankası’ndan gelen mayıs ayı ödeneğinin ülke genelinde vergi tahsilatı yapılamadığı gerekçesiyle yüzde 50 kesinti yapılarak gönderildiğini açıkladı.

A3 Haber Merkezi- AKP hükümetinin, üç ay boyunca yerel yönetimlere gönderilecek paylarda herhangi bir kesinti yapılmayacağını açıklamasına rağmen İller Bankası’ndan belediyelere gönderilen mayıs ayı ödeneğinin yüzde 50 kesintiye uğradığı belirlendi.

İzmir’in Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda, belediyeye İller Bankası’ndan gönderilen paylarda yüzde 50 azalma olduğunu belirterek “Elimize ulaşan bu düşük gelirle ne salgınla mücadele edilebilir ne de belediye hizmetleri sağlıklı bir şekilde yerine getirilebilir. Buradan sesleniyorum; belediye gelirlerini kesmek, salgınla mücadeleye darbe vurmaktır” dedi.

“Hükümet verdiği sözü tutmadı”

Başkan Arda, sosyal medya hesabı üzerinden Gaziemirlilere seslenerek merkezi yönetimden gelen paylardaki azalma nedeniyle hizmetlerde aksama yaşanabileceğini dile getirdi. Hükümetin, üç ay boyunca yerel yönetimlere gönderilecek paylarda herhangi bir kesinti yapılmayacağını açıkladığını ancak bu sözün tutulmadığına dikkat çeken Arda, şöyle konuştu: “Sevgili vatandaşlarımız, şeffaf belediyecilik gereği sizlere zaman zaman açıklamalarda bulunuyorum. İçinde bulunduğumuz bu salgın sürecinde kriz belediyeciliğine geçerek çok büyük bir çaba sarf ediyoruz. Bu çabayı devam ettirmeye de kararlıyız. Ancak gelinen noktada merkezi idareden gelen paylarımızda bir düşüş yaşanmıştır. Üç ay boyunca belediye gelirlerinden herhangi bir kesinti yapılmayacağı açıklanmasına rağmen nisan ayında 3 milyon 669 bin lira olarak gerçekleşen belediye gelirimiz, maalesef mayıs ayında yüzde 50 azaltılarak 1 milyon 824 bin lira olarak gerçekleşmiştir. Gaziemir Belediyesi olarak yarı yarıya azaltılan bu paylarla ayakta kalmamız mümkün değildir. Elimize ulaşan bu düşük gelirle ne salgınla mücadele edilebilir ne de belediye hizmetleri sağlıklı bir şekilde yerine getirilebilir. Buradan sesleniyorum; belediye gelirlerini kesmek, salgınla mücadeleye darbe vurmaktır.

354 bin TL yerine 144 bin TL gönderildi

Yozgat’ın Çayıralan Belediye Başkanı Ömer Codar’da sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, İller Bankası’nın mayıs ayı ödeneklerinin ülke genelinde vergi tahsilatı yapılamadığı gerekçesiyle tüm belediyelere yüzde 50 kesinti yapılarak gönderildiğine dikkat çekti.

Codar, paylaşımında şu bilgileri verdi; “İlçemiz belediyesine İller Bankası’ndan gelen aylık ödenek 354 bin TL’dir. Mayıs ayında belediyemize gelen ödenek 354 bin TL olması gerekirken 144 bin TL olmuştur.

  • Belediyemizin işçi-memur maaşları: 160 bin TL
  • Zorunlu giderler (akaryakıt-elektrik tüketimi ve diğerleri): 90 bin TL
  • Toplam gider: 250 bin TL
  • Gelen ödenek: 144 bin TL
  • Açık: 106 bin TL

Halkımızın ve kamuoyunun bilgisine sunulur.

About Author

Uğraş Vatandaş

Uğraş Vatandaş

Related Articles

TÜM HABERLER