Hükûmetin koronavirüs fırsatçılığı: Sağlık turizmi ile birlikte yurtdışından virüs ithali!
Koronavirüs salgını etkisini sürdürmesine ve bilim insanlarının “ikinci dalga” uyarılarına rağmen 31 ülkeden hasta kabulü ile Türkiye’de “sağlık turizmi” bugün başlıyor. TTB Merkez Konsey Başkanı Adıyaman, “Okullar tatil, parklar kapalı ama Türkiye yurtdışından hasta getiriyor” dedi. CHP İstanbul Milletvekili Dr. Ali Şeker ile HDP’nin Sağlık ve Sosyal Politikalar Komisyonu Eş Sözcüsü Samet Mengüç de kararın doğru olmadığına dikkat çekti.
Koronavirüs tehlikesi sürerken, ‘sağlık turizmi’ bugün başlıyor. 31 ülkeden hasta kabul edilecek. Ancak iktidarın ‘normalleşme’ adımları sonrasında başlattığı sağlık turizmi, kimi riskleri beraberinde getiriyor. Her ne kadar tedbir alınacağı iddia edilse de sağlık turizmiyle sağlanacak ‘uluslararası temas’, salgında ‘ikinci dalga’ endişesini yaratıyor. Sağlık turizmi kapsamında hastalara refakatçi de eşlik edebilecek. Gelecek hastalardan son 48 saat içerisinde PCR testi negatif olduğuna dair belge istenecek. Belgenin olmaması halinde giriş kapılarında PCR testi yapılacak.
BirGün‘ün haberine göre, Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Sinan Adıyaman, CHP İstanbul Milletvekili Dr. Ali Şeker ve HDP’nin Sağlık ve Sosyal Politikalar Komisyonu Eş Sözcüsü Samet Mengüç, sağlık turizminin başlamasını değerlendirdi. AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Sancaktepe’de ve Atatürk Havalimanı’nda inşa edilen iki sahra hastanenin sağlık turizminde kullanılacağını hatırlatan isimler, kararın doğru olmadığına dikkat çekiyor.
TTB Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Sinan Adıyaman, sağlık turizminin riski artıracağı görüşünde. Prof. Dr. Adıyaman, ”Böylesine bir dönemde 31 ülkeden hasta getirilecek” dedi ve ekledi: “Bunların refakatçileri de olacak. Girişte ateşleri ölçülecek ve testler yapılacak ancak testleri düşündüğümüzde PCR testlerinin doğruluğu yüzde 60 düzeyinde. Hastalığın başlangıç döneminde ya da sın dönemde testler negatif çıkabiliyor. Dolayısıyla negatif çıkabiliyor ancak bu hastalığın olmadığı anlamına gelmez. Sonuç itibariyle PCR testlerine güvenmemek lazım. Bunlar göz önüne alınmalı.”
“Kararı doğru bulmuyoruz”
Adıyaman, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Bu kararın toplum sağlığı açısından değil, tamamen ekonomik kaygılarla alınmış bir karar olduğunu düşünüyoruz ve doğru bulmuyoruz. Hastalar, Sağlık Bakanlığı’nın şirketi Uluslararası Sağlık Hizmetleri A.Ş. (USHAŞ) tarafından getirilecek. Yani Bakanlık, bir nevi kendi şirketini tutuyor ki biz bunu da doğru bulmuyoruz. Okullar tatil, 65 yaş üstü ve 20 yaş altına sokağa çıkmak yasak, parklar kapalı ama Türkiye yurtdışından hasta getiriyor. Belki de virüs getiriyor Türkiye.”
“İktidar’ın koronavirüs fırsatçılığı”
CHP Milletvekili Dr. Ali Şeker’e göre iktidar, ‘korona fırsatçılığı’ yapıyor. “Atatürk Havalimanı’ndaki tahribatın üzeri, korona fırsatçılığı yapılarak örtülmek isteniyor” diyen CHP’li Şeker, bunu şu sözlerle açıkladı: “Türkiye, sağlık turizmi konusunda bir pay almıştı, almaya da devam edeceği bir ortam vardı. Ancak bu ortam, koronavirüs nedeniyle ortadan kalktı. Salgın günlerinde ülkeler kendi vatandaşlarını bile kontrolden geçirip yurtdışına çıkartırken, sınırlarda ciddi izolasyon tedbiri alınırken, sırf medikal estetik kaygılarla insanların başka ülkelere getirilmesi uygun değil. Sağlık turizminde önemli bir kısmı saç ekimi üzerine gelen hastalar oluşturuyor. Gerek Avrupa gerekse de Arap ülkelerinden geliyorlardı. Salgın ortamında gelmelerine izin verilmeyecek, geldiklerinde ise 14 gün karantinada kalmaları gerecek. Böylesi durumda uygulanabilir değil. Atatürk Havalimanı’ndaki inşaat da meşrulaştırılmak isteniyor. Ki orada bir külliye projesi olduğu biliniyor, yandaş bir vakfa verile çabası olduğu biliniyor. Buna yönelik ciddi iddialar var.”
“Sahra Hastaneleri’ turizm hastanesi olarak planlanıp, yapılmış”
HDP’nin Sağlık ve Sosyal Politikalar Komisyonu Eş Sözcüsü Samet Mengüç ise ‘sahra hastaneleri’nin turizm hastanesi olarak planlanıp, yapıldığına dikkat çekti: “Sahra hastaneleri güya pandemiye hizmet edecek diye deklare edildi ama bunun böyle olmadığını biliyorduk. Böylesine bir dönemde hastane yapımına kimsenin karşı çıkmayacağı malûmdu. Pandemi tamamen kontrol altında değil ancak sağlık turizmi için insan getiriliyor. Bu kendi içerisinde çelişki barındırıyor. Bu nedenle pandeminin tam kontrol altına alınmadığı dönemde bu açılımın çok erken olduğunu düşünüyoruz. Bu riski artıran bir faktördür. Önlem aldıklarını da açıkladılar ancak bu hastalar, acil tıbbi müdahaleye ihtiyaç duymayan hastalardır. Bu manada ülkeyi riske atmanın anlamsız olduğunu düşünüyorum.”
Hangi ülkelerden hasta gelecek?
Sağlık turizmi kapsamında, bugünden itibaren Irak, Libya, Azerbaycan, Gürcistan, Türkmenistan, Özbekistan, Kazakistan, Yunanistan, Ukrayna, Rusya, Cibuti, Cezayir, Kosova, Makedonya, Arnavutluk, Bosna Hersek, Romanya, Sırbistan, Bulgaristan, Moldova, Somali, Kuveyt, Katar, Bahreyn, Umman, Almanya, İngiltere, Hollanda, Pakistan, Kırgızistan, Kuzey Kıbrıs’tan gelecek hastalar kabul edilecek.