A3 Haber

Rusya ve BAE’den Libya açıklamaları: Bölgede neler oluyor?

Rusya ve BAE’den Libya açıklamaları: Bölgede neler oluyor?

Rusya ve BAE’den Libya açıklamaları: Bölgede neler oluyor?
Mayıs 20
13:36 2020

Halife Hafter liderliğindeki Libya Ulusal Ordusu’nun Trablus’un güneyindeki tüm cephelerden 2-3 kilometre geri çekilmesini değerlendiren Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan bir kaynak, Moskova’nın Libya’da akan kanı durduracak her türlü inisiyatifi desteklediğini belirtti.

A3 Dış Haberler | Sputnik’e konuşan Rus Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, Halife Hafter’e bağlı Libya Ulusal Ordusu’nun Trablus’un güneyinden geri çekilmesini değerlendirdi.

Rusya açıklamasında “Biz her zaman askeri faaliyetlerin durdurulması, Ramazan münasebetiyle insani mola verilmesi çağrısında bulunuyoruz. Bununla ilgili olarak, Hafter’in inisiyatifleri de dahil birtakım inisiyatifler alındı. Akan kanı durduracak ve müzakere masasına dönülmesini sağlayacak her türlü inisiyatifi elbette destekleriz” denildi.

“Herkesi askeri faaliyetleri durdurmaya davet ediyoruz”

Kaynak, Rusya’nın Libya’daki tüm tarafların en azından Ramazan Bayramı sırasında askeri faaliyetleri durdurmasını beklediğini kaydederek, “Askeri faaliyet yürüten herkesi bu faaliyetleri durdurmaya ve durumu siyasi çözüm yoluna sokmaya davet ediyoruz” diye ekledi.

Libya Ulusal Ordusu Sözcüsü Mismari, resmi sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı yazılı açıklamada, ramazan ayının son günlerinde “başkent halkının daha adetlerine uygun bir bayram geçirmesi” için ‘Trablus’un güneyindeki cephelerden gece yarısı itibarıyla 2-3 kilometre çekilmeye başladıklarını’ duyurmuştu.

Halife Hafter, komutasındaki milislerine başkenti ele geçirmek amacıyla Nisan 2019’da saldırı emri vermişti.

BAE: Taktik kazançlar Libya’da çözüm getirmez

Birleşik Arap Emirlikleri Dışişleri Bakanlığı tarafında yapılan açıklamadaysa Libya’da çatışmaların durması gerektiği vurgulandı.

Açıklamada “Libyalılar çatışan taraflar küçük taktik kazançlar elde etmeyi hedeflediği sürece güvenli bir ülkede yaşayamayacaklar” denildi.

BAE, Libya’ya kalıcı istikrarı yalnızca siyasi sürecin getirebileceğini, “başka bir alternatif olmadığını” bildirdi.

Libya’da ne oluyor?

Türkiye’nin destek verdiği Müslüman Kardeşler yanlısı Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti, ülkenin batısında ilerleme kaydediyor.

Hafter’e bağlı güçler Vatiyya askeri üssünü boşaltıp üsten geri çekilirken, bölgede çok sayıda Suriyeli paralı askerin aktif olduğu bildiriliyor.

Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti’ne bağlı güçlerin, BAE tarafından gönderilen Pantsir hava savunma sistemlerini imha ettiği aktarılıyor.

Hafter’i destekleyen BAE ve Rusya’dan yapılan açıklamalardaysa çatışmaların sonlandırılması ve siyasi çözüm aranması isteniyor.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER