A3 Haber

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: HES kodu ile seyahat yapılabilecek

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: HES kodu ile seyahat yapılabilecek

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: HES kodu ile seyahat yapılabilecek
Mayıs 20
17:24 2020

Koronavirüs Bilim Kurulu Toplantısı’nın ardından Sağlık Bakanı Fahrettin Koca açıklamalarda bulundu, “Hayat Eve Sığar mobil uygulaması ile HES kodu alınacak, bu kodla uçak ve tren seyahati yapabilecek” dedi.

A3 Haber Merkezi- Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, video konferans yöntemiyle gerçekleşen Bilim Kurulu toplantısının ardından basın toplantısı düzenledi. Koca, Hayat Eve Sığar mobil uygulaması ile HES kodu alınacağını ve bu kodla uçak ve tren seyahati yapabileceğini söyledi. Koca 65 yaş ve üzeri vatandaşlar için seyahat iznini de açıkladı.

“Risk hala dolaşımda, hasta sayısının düşmesi güvence değil”

Koca’nın açıklamalarından öne çıkanlar:

  • Sağlık güvenliği pandemi koşullarında hayatımızın temel kavramlarından biri olacaktır. Çilesiz tedbir olmaz. Bu mücadele pek çok insanın hastalığa karşı bizzat mücadele etmesini önlemiştir.
  • Salgına karşı aldığımız tedbirler toplum tarafından kabul gördü. Hayatı yeniden planlıyoruz. Bahar havasını ve Ramazan coşkusunu tam yaşamıyorken, sözlerimin daha umut dolu olmasını isterdim ama gerçek böyle değil. Umut tedbirleri geçersiz kılmasın. Risk hala dolaşımda, hasta sayısının düşmesi güvence değil.
  • Sokağa maskesiz çıkılmamalıdır. Sosyal mesafe kuralına mutlaka uyulmalıdır.
  • Bayramdan sonraki günler daha özgür olacak. Ama tedbirlere uyarak yaşayacağız, evimiz yine bizim için en güvenli yer olacak. Kontrollü sosyal hayat olacak.
  • Vaka sayısı binin altına düştüğünde, bu düşüş nihai başarının işaret fişeği olacaktır.
  • Çalışma ortamı açısından risk oluşturabilecek işyeri sayısı bakımından en yüksek sektörleri masaya yatırdık. Bilim Kurulumuz bu sektörde rehberleri hazırladı. O işyerinde uyulması gereken kuralları gösteren afişler ve karşılaşma rehberleriyle karşılaşacaksınız.
  • Vatandaşlarımız kontrollü sosyal hayat döneminde mücadelede sadece kurallara uyan taraf değil denetleyen taraf olacak. İşyerlerinin girişlerinde, asılı afişlerde, planlanan çalışma saati, bir arada bulunabilecek azami insan sayısını göreceksiniz. Detaylı çalışma rehberleri de bulunacak.

“HES kodu uygulaması serbest giriş kartı olacak”

  • Hayat Eve Sığar mobil uygulamasından HES kodu alınabilecek. Aldığınız kod ile seyahat yapılabilecek.
  • Mobil uygulamanın bir diğer fonksiyonu da şudur, bireyler risk taşımadığını, hasta veya temaslı olmadığını bu uygulama aracılığıyla gösterebilecek. Uçağa binerken bu uygulama serbest giriş kartı olacak. Ulaştırmada bu bilgi bizlerden göstermemiz istenecek. Bu bilgi sosyal hayata katılım söz konusu olduğunda özel bir bilgi değildir. Bu uygulamaya öncelikle şehirler arası uygulamaya geçiyoruz. Alacağınız kodu kullanarak uçak ve tren seyahati yapabileceksiniz.
  • Tüm yolcuların en üst düzeyde güvenliği sağlanmaya çalışacak. HES kodları kişiye özel tekil kodlardan oluşacak. TC kimlik numarası gibi sabit olmayacak. Her paylaşımında farklı bir HES kodu oluşturulabilecek. Önümüzdeki günlerde mobil uygulama ve HES kodunun yaygın uygulanması hayatımızı kolaylaştıracak.
  • Seyahatlerde sağlık durumlarının kontrolü, ilgili seyahat firması tarafından sağlanacak. Virüs bulaştığı tespit edilirse yolculuk esnasında temas ettiği kişilerin takibi yapılacak.

“Sağlık turizmi başlattık”

  • Sağlık turizmi sezonunu bugünden itibaren başlattık. 31 ülke için başlatıldı. Üniversite, özel sektör ve kamu kurumlarına başvuran kişiler müracaat edecek yoğunluğa göre sefer düzenlenecek.
  • Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi ağırlıklı olarak sağlık turizminde kullanılacak.
  • Yeni hastanelerin devreye girmesi ile İstanbul’daki yoğun bakım yatak kapasitesi genişleyecek.
  • İstanbul için kamu anlamında biz yarın açılışını sayın Cumhurbaşkanımızın Japonya Başbakanı’nın telekonferansla katılacağı Çam Sakura Hastanemiz olacak. Yine şu an bitimi yakın noktadayız. Önümüzdeki günlerde açılışı yapılmış olacak. Hem Sancaktepe hem Yeşilköy’de yapılan acil durum hastanesi olarak adını koyduğumuz hastanelerimizi sağlık turizmi açısından ayrıca planlıyoruz. Bu iki hastanenin 400 yatağı yoğun bakım yatağı olarak planlandı. Kalıcı çok amaçlı acil durum hastanesi olarak fonksiyon görecek. İstanbul’da dializ hastalarıyla ilgili sorun olduğunu biliyoruz. Her bir hastanenin en az 80-100 yatağı dializ hastaları için olacak. Her iki bölgede 400’er yoğun bakım yatağının devreye girişiyle ciddi anlamda İstanbul’un yoğun bakım sorununu çözeceğiz. Kamunun 482 yataklı Başakşehir Hastanesi olacak. Bu hastaneler Covid döneminde şu dönemde yoğun bakım ihtiyacında kullanmayı hedeflediğimiz daha sonra da yoğun bakım ihtiyacımızı gidermek için devrede olacaklar. Ayrıca sağlık turizmi için de aktif ciddi bir fonksiyon görmüş olacaklar.
  • Öğrencilerimizin maskeyle sıraya oturması sağlanacak, mesafe korunabiliyorsa maskesini çıkarmasını Bilim Kurulu öneriyor.

“65 yaş ve üzeri için izin durumu”

  • 65 yaş ve üzeri vatandaşlar memleketlerine gitme noktasında, sabit bir yere gittiğine eminsek, sağlık açısından problemleri yoksa, bir aylık tek yönlü gidiş olmak kaydıyla izin durumu yarından itibaren söz konusu olacak.
  • Önümüzdeki dönem sadece semptom gösterenlere değil, belli bölgelerde herkese yapılabilir bir algoritmaya döneceğiz. OSB’lerde 50 bine yakın kişiye test yapıldı. Bu 50 bin testte pozitif çıkma oranı binde 3.5; yani çok düşük.
  • Maske ve bir buçuk metre mesafeyi korursak, ikinci dalga beklemiyoruz.
  • 8-10 aydan önce aşı olacağını düşünmüyoruz. Bu anlamda en çok mesafeyi şu an Çin aldı. Türkiye’de de hayvan testlerinin yapıldığı çalışmalar var.
  • Restaurantların nasıl açılması gerektiği, oturma düzeni dahil olmak üzere bakanlık yetkilileri ve sektör temsilcilerin de bu noktadaki beklentilerini daha nasıl sağlıklı boyutta şekillendirebiliriz diye bakıldı rehberler hazırlandı. Açılma takvimine göre rehberler hazırlanmış oluyor. Mesela rastaurantlarla ilgili rehberler hazırlandı. Otellerdeki restaurantların uyması gereken kurallarla ilgili rehber yayınlandı. Bayramdan önce zaten düşünülmüyor bayramdan sonraki süreçte salgının seyrine göre dinamik bir yaklaşımla Bakanlar Kurulu’nun gündemine gelmiş olur. Sayın Cumhurbaşkanımız gerektiğinde ilan etmiş olur.”

About Author

Uğraş Vatandaş

Uğraş Vatandaş

Related Articles

TÜM HABERLER