A3 Haber

Ekonomide geçen hafta: Altına hücum

Ekonomide geçen hafta: Altına hücum

Ekonomide geçen hafta: Altına hücum
Mayıs 22
17:30 2020

15 Mayıs haftasında toplam kredi hacmi haftalar sonra ilk kez daraldı.
Mevduat bankalarının konut ve taşıt kredileri cüzi miktarda arttı. Diğer tüketici kredileri ve taksitli ticari kredilerdeki genişleme önceki haftalara göre hız kesti.
Kredi kartları bakiyesi bu hafta da bir miktar daraldı. Yılbaşından bu yana daralma yüzde 9’a yaklaştı.
Tasfiye olunacak alacaklar yerinde saymayı sürdürdü.
Kalkınma ve yatırım bankalarında, katılım banklarında ve finansman şirketlerinde de kredi genişlemesinin yavaşladığı, bazı kalemlerde ise daraldığı gözlendi.
Para arzı M1 15 Mayıs haftasında önceki haftalardaki temposunun altında genişledi. Vadesiz TL mevduat haftalık 21 milyar TL’lik artışla (yüzde 6) sert yükseldi. M1’in kur etkisinden arındırılmış büyümesi yılbaşından bu yana yüzde 38’i buldu.

Yabancılar yine şaşırtmadılar. 15 Mayıs haftasında 405 milyon dolarlık hisse 390 milyon dolarlık tahvil sattılar.
Yabancı para mevduatlar Yurt içi yerleşiklerin yabancı para mevduatları önceki haftaya göre 1,45 milyar dolar arttı ve 195,73 milyar dolar oldu.
Gerçek kişilerin mevduatı 700 milyon dolar artarak 118,30 milyar; tüzel kişilerin mevduatı 750 milyon dolar artarak 77,42 milyar dolar oldu.

Burada not edilmesi gereken bir detay var. Gerçek kişilerin mevduat bankalarındaki dolar mevduatları 326 milyon, avro mevduatlar ise 146 milyon dolar azalırken altın mevduatları ise 822 milyon dolar artmış görünüyor.
Katılım bankalarında gerçek kişilerin altın mevduatı da haftalık yüzde 10 kadar artmış.
Tüzel kişiler ise dolar mevduatlarını 242 milyon dolar, avro mevduatlarını ise 455 milyon dolar artırmışlar. Altın hesapları ise 63 milyon dolar (yüzde 5) artmış.
Merkez Bankasının rezervleri ise Katar Merkez Bankasıyla yapılan swapın 20 Mayıs’ta hesaplara girmesiyle beraber net 8,4 milyar dolar kadar arttı. O yüzden de 15 Mayıs verisinin pek bir anlamı kalmadı.

SONUÇ: Kredilerde ölçülü bir yavaşlama… Para arzında hızlı bir artış… Yabancıların ara vermedikleri menkul kıymet satışları… Gerçek kişilerin ve tüzel kişilerin “altına hücum” olarak niteleyebileceğimiz mevduat hareketleri… Takip eden haftada makyajlanmış rezerv rakamı nedeniyle boşa düşen Merkez rezerv verileri… Önceki haftalardan çok farklı olmamış 15 Mayıs haftası…

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER