Site icon A3 Haber

‘Pandemi Sürecinde Kadın’ raporu: 36 kadın erkekler tarafından öldürüldü

İnsan Hakları Derneği Merkezi Kadın Komisyonu, “Pandemi Sürecinde Kadın” raporunda, 36 kadının erkekler tarafından katledildiği, 27 kadının şüpheli şekilde yaşamını yitirdiği, taciz ve tecavüz vakalarının yaşandığını açıkladı.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Merkezi Kadın Komisyonu, koronavirüs sürecinde kadınların yaşadıklarına dair 11 Mayıs-11 Nisan tarihleri arasını kapsayan “Pandemi Sürecinde Kadın” raporunu açıkladı. 

Diyanet Başkanı’nın nefret söylemi 

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın “tüm kötülük ve salgın hastalıkların eşcinsellikten kaynaklandığı” yönünde açıklamasının “nefret söylemi” olduğu belirtilen raporda, bu süreçte İHD ve baroların tehdit ve nefret söylemlerine maruz kaldığı, bazı barolar hakkında da soruşturma açıldığı belirtildi.

İHD Genel Merkezi’ne ve şubelerine tehdit ve hakaret içeren mailler atıldığı belirtilen raporda, “Tehdit ve hakaret haricinde olanlara cevap verilmiş, nefret suçunun ne olduğu anlatılmıştır. Türkiye Anayasası’nın 90. Maddesi uyarınca, temel hak ve özgürlükler ile ilgili uluslararası sözleşmeler kanun hükmündedir ve ulusal yasalarla çatışma halinde uluslararası sözleşmelerin esas alınması gerekmektedir. Türkiye’nin de taraf olduğu Avrupa Konseyi İstanbul Sözleşmesinin 3. maddesi cinsel yönelim ve cinsel kimlik temelli ayrımcılığı yasaklamaktadır. Toplumsal cinsiyet eşitliği korunmuştur. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin denetim organı olan AİHM de Beizaras ve Levickas/Litvanya kararında Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin ayrımcılık yasağını düzenleyen 14. Maddesi kapsamında cinsel yönelim temelli ayrımcılığın yasakladığını açık bir şekilde karara bağlamıştır” ifadeleri yer aldı. 

Kadına yönelik şiddet 

Hakim ve Savcılar Kurulu’nun 30 Mart tarihinde, 6284 sayılı yasayı “esnek” uygulama kararı almasıyla “kısmi koruma”nın ortadan kalktığına işaret edilen raporda, şunlar belirtildi: “Kadınlar en yakınlarında bulunan erkekler tarafından katledilmekte, şiddete uğramaktadırlar. Salgın döneminde kadına yönelik şiddete dair başvuruların alınmadığı durumlar yaşanmaktadır. Kadın sığınma evlerine, pandemi döneminde genel olarak kabul edilmeme durumu yaşanmaktadır. Bazı bölgelerde polis hiç başvuru almamakta ve adliyelere yönlendirmektedir. Adliyeler ise 13.00-15.00 arasında çalışmakta, çoğu kadın durumdan yılıp tekrar şiddet gördüğü alana geri dönmek zorunda kalmaktadır. Kadına yönelik şiddetin bir başka boyutu da sosyal medya üzerinden dijital şiddet olarak gelmektedir. Çeşitli iletişim araçları ve internet üzerindeki sosyal paylaşım alanları da şiddetin bir aracı olarak kullanılmakta, bu şiddet kimi zaman iktidara yakın kişi ve kişilerce muhalif kadınlara dönük de gerçekleşmektedir.” 

37 kadın erkekler tarafından öldürüldü 

Raporda, öne çıkanlar şöyle: 

26 şüpheli ölüm 

Taciz ve tecavüz vakaları 

Cezaevlerindeki hak ihlalleri

Tutuklama ve gözaltı 

Alıkonulma 

Şiddet

İşkence ve kötü muamele

İş cinayetleri 

Düşünce ve ifade özgürlüğü 

Sonuç ve öneriler 

Raporda, şu sonuç ve öneriler yer aldı:

 

Exit mobile version