A3 Haber

İzmir’deki ‘cami’ soruşturmasında tutuklanan CHP’li Özdemir’in avukatı: Tutuklamak için suçlamayı değiştirdiler

İzmir’deki ‘cami’ soruşturmasında tutuklanan CHP’li Özdemir’in avukatı: Tutuklamak için suçlamayı değiştirdiler

İzmir’deki ‘cami’ soruşturmasında tutuklanan CHP’li Özdemir’in avukatı: Tutuklamak için suçlamayı değiştirdiler
Mayıs 23
23:00 2020

İzmir’de birçok camide müzik yayını yapılmasının ardından sosyal medya paylaşımları nedeniyle hedef gösterilen CHP’li Banu Özdemir’in tutuklanmasına ilişkin tartışmalar sürüyor. Özdemir’in avukatı Süleyman Karadağ, yöneltilen “Halkın dini değerlerini aşağılama” suçlamasının tutuklama için değiştirildiğini söyledi. 

CHP’li Banu Özdemir, İzmir’de camilerin hoparlörlerinden yayınlanan Çav Bella marşını sosyal medya hesaplarından yayınladığı gerekçesiyle dün tutuklandı. Banu Özdemir’in avukatı Süleyman Karadağ, söz konusu tutuklamaya ilişkin yaptı. 

Türk Ceza Yasası’nın 216’ncı maddesi, Banu Özdemir’in tutuklanması nedeniyle yine gündemde. Banu Özdemir, İzmir Cumhuriyet Başsavcılığının açıklamasında söz edilen “dini değerleri alenen aşağılamak” (216/3) suçlamasıyla değil, aynı maddenin ilk fıkrasıyla, “halkın bir kesimini diğer kesimi aleyhine kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme” iddiasıyla (216/1) suçlanıyor.

“Tutuklanması için suçlama değiştirildi”

T24’e konuşan Özdemir’in avukatı Süleyman Karadağ Banu Özdemir’e yöneltilen “Halkın dini değerlerini aşağılama” suçlamasının değiştiğini söyledi.  

Karadağ, İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı’nın Özdemir hakkında “Dini değerleri alenen aşağılamak” suçunu işlediği gerekçesi ile soruşturma başlatıldığını duyurmasına rağmen müvekkilinin Türk Ceza Kanunu’nun 216/3 maddesinden değil 216/1’den tutuklandığını ifade etti.  

Karadağ bunun gerekçesini de şöyle yorumladı: 

“TCK 216/1’da düzenlenen bu suçun yaptırımı 6 aydan 1 yıla kadar hapis cezası olup; isnat edilen suçun cezasının üst sınırının müvekkilimin tutuklanması için yeterli olmadığını fark eden soruşturma makamı, isnadını değiştirerek soruşturmayı TCK 216/1 maddesine çevirmiş ve böylelikle suçun üst sınırı 3 yıl hapis cezasına çıkarılmıştır. Aslında müvekkilimin tutuklanmasına işte tam da bu anda karar verilmiş sonrası mizansene dönüşmüştür.” 

TCK 216/1 maddesindeki düzenleme “Halkın sosyal sınıf, ırk, din, mezhep veya bölge bakımından farklı özelliklere sahip bir kesimini, diğer bir kesimi aleyhine kin ve düşmanlığa alenen tahrik eden kimse, bu nedenle kamu güvenliği açısından açık ve yakın bir tehlikenin ortaya çıkması halinde, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır” diyor. 

Özdemir’in videoları sosyal medyadan indirdiği teyit ediliyor

Banu Özdemir’in mahkemesindeki savunmasında “Çav Bella” isimli şarkının çalındığını yerel basında yapılan haberler ve paylaşılan videolardan öğrendiğini söylüyor. Telefon incelemesinde de Özdemir’in paylaştığı videoları söylediği gibi sosyal medyadan indirdiği teyit ediliyor. 

Banu Özdemir’le karantina nedeniyle cezaevinde henüz görüşmediğini ifade eden avukat Süleyman Karadağ, İzmir 3. Sulh Ceza Mahkemesi’ne Banu Özdemir’in tutukluluğuna itiraz dilekçesini sunuyor. 

Şakran Cezaevi’nde Covid-19 testi uygulandığı için Banu Özdemir’in karantinada tutulduğunu ifade eden avukat Karadağ, itirazın en geç gelecek hafta çarşamba günü karara bağlanması gerektiğini söylüyor. 

Diğer yandan camilerin sistemine girerek Çav Bella şarkısı çalan kişi ya da kişiler henüz yakalanmış değil. İzmir emniyeti kamera kayıtlarının incelendiğini açıkladı. 

 

 

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER