A3 Haber

Ekonomistler bayram sabahı vergiyi eleştirdi: ‘Yüz dolar alırken bir dolarını da devlet için alacaksınız’

Ekonomistler bayram sabahı vergiyi eleştirdi: ‘Yüz dolar alırken bir dolarını da devlet için alacaksınız’

Ekonomistler bayram sabahı vergiyi eleştirdi: ‘Yüz dolar alırken bir dolarını da devlet için alacaksınız’
Mayıs 24
15:36 2020

Finansman bonolarında verginin yüzde 10’dan 15’e, döviz ve altın işlemlerindeki kambiyo vergisinin de binde 2’den yüzde 1’e çıkarılması, ekonomistler tarafından eleştirildi.

A3 Haber Merkezi- Bankaların çıkardığı ve vergisi düşük olduğu için mevduat yerine daha çok tercih edilen finansman bonoları ile döviz ve altın alımında alınan vergiler yükseltildi. Döviz ve altın alım satımında uygulanan Banka Sigorta ve Muamele Vergisi de (BSMV) binde 2’den yüzde 1’e çıkarıldı.

Yani aldığınız ya da sattığınız 100 dolar için 1 dolar vergi vereceksiniz. Hükümetin döviz alım ve satımında alınan vergi oranını yükseltilmesini ekonomi uzmanları eleştirdi. Twitter’da yapılan yorumların odak noktası, verginin bayramın ilk günü ilan edilmesiydi. TÜSİAD Başekonomisti Zümrüt İmamoğlu, kambiyo vergisinin bütün dünyada sermaye kontrollerinin başlıca aracı olduğuna dikkat çekti.

“TL’ye yatırım yapanları cezalandırıyor”

Ekonomist Uğur Gürses: Döviz Swap’ı peşinde koşan, son 10 yılın rekor döviz borçlanmasını yapan ekonomi yönetimi, vergi artışı ile vatandaşa ve şirketlere siz koşmayın diyor. TL’ye yatırım yapanları cezalandırıyor.

Prof. Dr. Yalçın Karatepe: Sadece bayram sabahına uyanmadık. Döviz alımlarında 5 katına çıkarılan vergiye de uyandık. Binde 2 olan vergi yüzde 1’e yükseltildi. Artık 100 dolar kendiniz için alırken 1 dolar da devlete alacaksınız. Bayram sabahında bile “bugün ne yaptılar acaba” diyerek Resmî Gazete’ye bakmak zorunda bırakan yönetim modeli ile bu ülkenin gideceği yer bellidir.

Ekonomist Mustafa Sönmez: Nasıl bir sıkışmışlık! 1000 dolar alan 10 dolar da devlete verecek düzenlemesi getirdiler. TL’ye ve size güveni kalmayan bundan mı cayacak? Verecek yüzde 1 i yine alacak.

“Vergi tipik bir sermaye kontrolü aracıdır, sorunları düzeltmez”

TÜSİAD Başekonomisti Zümrüt İmamoğlu: Piyasaya Bayram şekeri: Kambiyo vergisi yüzde 0,2’den yüzde 1’e çıkarıldı. Tobin Vergisi olarak bilinen bu vergi tipik bir sermaye kontrolü aracıdır. Sorunları düzeltmez. Şiddetli kur dalgalanmalarında zaman kazandırır. Peki biz bu zamanı ne için kullanacağız? Var mı bir plan, Swap dışında?

Ekonomist İbrahim Kahveci: Bayram sabahı vergi koymak hangi inanca sığar…

About Author

Uğraş Vatandaş

Uğraş Vatandaş

Related Articles

TÜM HABERLER