A3 Haber

İnfaz Yasası’yla tahliyelerin ardından 20 günde Alo 183’e 2 bin 506 başvuru yapıldı

İnfaz Yasası’yla tahliyelerin ardından 20 günde Alo 183’e 2 bin 506 başvuru yapıldı

İnfaz Yasası’yla tahliyelerin ardından 20 günde Alo 183’e 2 bin 506 başvuru yapıldı
Mayıs 27
20:12 2020

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı verilerine göre; İnfaz Yasası’nın onaylanmasından sonra tahliyelerin ardından geçen 20 günlük sürede Alo 183 hattına 2 bin 506 başvuru geldi.

A3 Haber Merkezi- CHP Genel Başkan Yardımcısı, Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, TBMM’de gece yarısı geçen İnfaz Yasası’yla kadına şiddet faillerinin alalacele salıverildiğine, kadınlar için önlem alınmadan gerçekleşen tahliyelerle kadınların risk altında bırakıldığına dikkat çekmiş, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un yanıtlaması istemiyle TBMM’ye soru önergesi sunmuş ve CİMER üzerinden bilgi edinme hakkını kullanmıştı. CHP’li Gülizar Biçer Karaca’nın 12 sorusundan 11’i yanıtsız bırakılırken Bakanlık sadece Alo 183 hattıyla ilgili soruya yanıt vermekle yetindi.

Sorular yanıtsız bırakıldı

Şiddet mağduru kadınlara İnfaz Yasası sonrası tedbir alınmadan salıverilen failler hakkında bilgilendirme yükümlülüğünün zamanında yerine getirilip getirilmediği, faille mağdurun aynı evde kalmak zorunda olması gözetilerek özel tedbirler alınıp alınmadığı, salıverilen faillerin sayısı ve illere göre dağılımının ne şekilde gerçekleştiği, kadına yönelik şiddetin önlenmesi için yılbaşında çıkarılan genelgenin etkin uygulanıp uygulanmadığı, sığınma evlerine yerleştirilen kadın sayıları gibi sorulara yanıt vermeyen Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın diğer Bakanlık ve kamu kurumlarıyla koordinasyonda sıkıntı yaşadığı yönündeki soru da yanıtsız bırakıldı.

Bakanlık ya veri tutmuyor ya almadığı önlemleri itiraf etmekte zorlanıyor. Saraydan gelen talimatları uygulamak için yarışa girenler kadına yönelik şiddetin ve ev içi şiddetin önlenmesinde etkin ve somut adım atmıyor” diyen CHP Genel Başkan Yardımcısı; şiddet mağdurlarının ulaşabileceği özel telefon hattının hala açılmadığına, ALO 183’e salgın dönemindeki yoğunluk nedeniyle şiddet mağduru kadınlar tarafından ulaşmakta dahi zorlu yaşandığına ve bu hattın yetersiz kaldığına dikkat çekti.

Yanıtlanan tek soru ve cevabı

CHP’li Gülizar Biçer Karaca’nın sadece “İnfaz Yasası’nın onaylandığı andan bugüne; şiddete uğradığını belirten ve Bakanlık Alo 183 hattını arayan başvuran sayısı ve illere göre dağılımı ne şekilde gerçekleşmiştir?” sorusu yanıtlandı.

Bakanlık yanıtında, “İnfaz Yasası onaylanmasından sonra geçen 20 günlük sürede Alo 183 hattına 2506 başvuru gelmiş, bu başvuruların illere göre dağılımını sormuştuk ancak sadece ilk 5 ilin sırasıyla İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Gaziantep olduğu bilgisi paylaşılmış. Bakanlığın şiddet özel hattı olmadığı için başvuru konuları (yetiştirme yurdunda kalan çocukların istihdamı ve girecekleri sınavlar hakkında bilgiden, Alo 183 Hattı hakkında bilgiye, engelli haklarından, çeyiz yardımı vb.ne dek farklı yelpazede bilgi talepleri olduğu belirtilmiş. Bakanlık, şiddet nedeniyle bu hattı arayan kadınların ise aradıkları illerde Emniyet, Jandarma, Bakanlık ilgili birimlere yönlendirildiklerini söylüyor. İçişleri, Adalet ve ilgili bakanlıklarla şiddetin yaşandığı acil durum sonrası sürecin ne şekilde işlediğinin koordinasyonla takibi gerekiyor. Kadınlar evine dön diye şiddet yuvalarına geri mi gönderildi, sığınma evleri koşulları kötü idare et mi dendi, faillerin yarattığı şiddet döngüsü artarak devam mı etti, başvurular sonrası kadınlar güvence altına mı alındı? Kamuoyu salgının faturasının kadınlara ödetilmemesi için somut adımlar bekliyor” denildi.

About Author

Uğraş Vatandaş

Uğraş Vatandaş

Related Articles

TÜM HABERLER