A3 Haber

İstanbul İşçi Sendikaları: İşçilerin her anını gözetleyecek cihaz takmak istiyorlar

İstanbul İşçi Sendikaları: İşçilerin her anını gözetleyecek cihaz takmak istiyorlar

İstanbul İşçi Sendikaları: İşçilerin her anını gözetleyecek cihaz takmak istiyorlar
Mayıs 27
15:21 2020

İstanbul İşçi Sendikaları Şubeler Platformu, MESS’in ‘Mess-Safe’ isimli cihazı işçileri boynuna takmak istemesine ve MÜSİAD’ın ‘çalışma kampları’ projesine tepki gösterdi. Platform, MESS’in uygulamasını “kölelik” diye nitelendirirken, “İşçilerin boyunlarına takılacak olan cihaz ile işçilerin her anı, her hareketi gözetlenecektir” dedi. Platform, MÜSİAD’ın projesiyle işçilerin ailelerini de üretim sürecine dahil etmek istediğine dikkat çekti.

İstanbul İşçi Sendikaları Şubeler Platformu (İSŞP) yazılı açıklama yaparak, Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS), bir yazılım şirketi eliyle geliştirdiği ‘Mess-Safe’ isimli cihazı işçileri boynuna takmak istediğini belirterek,  “Koronaya karşı fiziksel mesafeyi koruma bahanesiyle işçilerin boyunlarına takılacak olan cihaz ile işçilerin her anı, her hareketi gözetlenecektir” dedi.

Uygulamanın “kölelik” diye değerlendirildiği açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “Mess-Safe; işçilerin üzerindeki baskının artması, sömürünün yoğunlaşması ve insan onurunun da ayaklar altına alınması demektir. Patronlar, bu akıllı çip uygulamasıyla aynı zamanda baskı ve denetim ile işçilerin birliğinin ve örgütlülüğünün önüne geçmek istemektedir.”

MÜSİAD’ın “çalışma kampları” projesine de tepki gösterilen açıklamada, işçileri ailelerinin de üretim sürecine dahil edilmek istendiği ifade edilerek, şunlar kaydedildi: “Sömürüyü ve baskıyı kesintisiz bir şekilde sürdürme planlanıyor. Bu üretim tesislerinde işçilerin her dakikası gözetim ve kontrol altında olacaktır. ‘Çalışma kamplarında’ ucuz işgücünün olduğu, çalışma koşullarının daha da ağırlaştırıldığı, sendikal haklardan yoksun bir çalışma düzeni yaratmak istiyorlar.”

“Sermaye örgütlerinin bu uygulamaları, iktidarın ekonomi politikasıyla da uyumludur. İktidar yöneticilerinin bahsettiği ‘yeni normal’; sömürünün azami düzeye çıkarılması, denetim ve baskının artması, esnek çalışmanın yaygınlaştırılması ve iş güvencesinin tamamen ortadan kaldırılmasıdır.”

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER