A3 Haber

Genel Sağlık-İş’ten ‘normalleşme’ açıklaması: Ekonomi insan hayatına değer biçemez

Genel Sağlık-İş’ten ‘normalleşme’ açıklaması: Ekonomi insan hayatına değer biçemez

Genel Sağlık-İş’ten ‘normalleşme’ açıklaması: Ekonomi insan hayatına değer biçemez
Mayıs 29
17:38 2020

Genel Sağlık-İş koronavirüs önlemlerinin gevşetilip, normalleşme sürecine geçilmesiyle ilgili olarak açıklama yaptı ve iktidarı uyardı: ‘Ekonomik veriler üzerinden, insan hayatına değer biçilemez.’

Dünya Sağlık Örgütü, Avrupa’da son 14 günde kümülatif vaka sayısında en fazla artış kaydedilen beş ülke arasında Türkiye’nin de bulunduğunu belirtti. Aynı gün siyasi iktidar 1 Haziran itibariyle işleyecek olan normalleşme takvimini açıkladı. “Kontrollü Sosyal Hayat” adı verilen pandeminin ikinci dönemi çerçevesinde seyahat kısıtlamaları kaldırılarak restoran, kafe, pastane, kıraathane, çay bahçeleri, dernek lokali, yüzme havuzu, kaplıca türü işletmelerin açılacağı duyuruldu.

Normalleşme adımlarının ardından açıklama yapan Genel Sağlık-İş, açıklanan vaka ve ölüm sayılarındaki azalmanın umut verici bir tablo ortaya koyduğunu ancak salgının hâlâ devam etmekte olduğunu hatırlattı ve endişelerini dile getirdi. Ekonomik kaygılardan dolayı acele eden hükümeti uyaran Genel Sağlık-İş, sağlık emekçilerine kulak vermeye çağırarak ekonomik veriler üzerinden, insan hayatına değer biçilemeyeceğini vurguladı.

Genel Sağlık-İş’in yaptığı açıklamanın tamamı şu şekilde:

”Sağlık çalışanlarının büyük özverileri ile Covid-19 ile mücadelede yaşanan olumlu tablo, ‘normalleşme’ adı altında rehavete kapılmasına izin vermemelidir. Ne açıklanan vaka ve ölüm sayıları ne de bilimsel çalışmalar salgının bittiğine yönelik bir bulgu ortaya koymaktadır. Buna karşın siyasi iktidar ekonomik kaygılarla, birçok kısıtlamayı kaldırmıştır. Normalleşme adı altında yapılan açıklamalar halkın nezdinde salgının sona erdiğine yönelik yanlış bir izlenime yol açmaktadır.     

Yeni normalleşme takvimiyle şehirlerarası seyahat sınırlaması 1 Haziran’dan itibaren tamamıyla kaldırılırken, ‘olumsuz bir durum görülmesi halinde bazı iller için kısıtlamanın yeniden getirilebileceği’ ifade edilmiştir. Türkiye’de 4 binin üzerinde, dünyada 360 binden fazla insanın ölümüne sebep olan salgınla, ‘kaldıralım olmazsa tekrar kısıtlarız’ şeklinde bilimsel olmayan yöntemlerle mücadele edilemez. Tedbirlerin gevşetilmesi sonucunda ortaya çıkacak olumsuz tablonun bedelinin ‘insan yaşamı’ olduğu unutulmamalıdır. Tedbirlerin gevşetilmesi ile salgın, Avrupa’da pek çok ülkede olduğu gibi geri dönülemez bir noktaya gelirse, sağlık sisteminin tıkanacağı, uzun bir zamandır büyük mücadele veren sağlık çalışanlarının tükenerek hizmet veremez hale geleceği unutulmamalıdır. Salgınla mücadele, ‘dolara endeksli’ değil, epidemiyoloji bilimine göre sistemli ve şeffaf bir şekilde yürütülmelidir.   

Dünya Sağlık Örgütü’nün açıkladığı resmi veriler ortada iken, siyasi iktidarı ekonomik kaygılarından dolayı acele hareket etmemesi konusunda uyarıyoruz. Covid-19 ölümlerini ‘normalleştiremeyiz’. Salgınla mücadele ederken can veren sağlık çalışanlarını ‘normalleştiremeyiz’. Ekonomik veriler üzerinden, insan hayatına değer biçilemez.

Siyasi iktidarı; Covid-19 ile etkin mücadelenin kahramanları sağlık çalışanlarının sesine kulak vermeye, sağlık meslek örgütleri ve sendikalarla koordinasyon içinde bilimsel yöntemlerle salgınla mücadele etmeye ayrıca bilim kurulunu da gerekçeleriyle birlikte önerilerini açık etmeye çağırıyoruz.”

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER