A3 Haber

Nisan ayı dış ticaret verileri beklendiği gibi kötü

Nisan ayı dış ticaret verileri beklendiği gibi kötü

Nisan ayı dış ticaret verileri beklendiği gibi kötü
Mayıs 29
11:58 2020

Dış ticaret verileri geldiğinde üç noktaya bakıyorum.
Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış ihracat nasıl gidiyor?
Yüksek teknoloji / orta ileri teknoloji / orta düşük teknoloji gruplarında dış ticaret açığı ne durumda?
En çok ihracat ve ithalat yaptığımız ilk on ülke listesindeki değişimler ne diyor?
Nisan ayı bugün verileri geldi.
* Beklendiği üzere ihracatımız 8 milyar dolarlar düzeyine indi. Bakalım toparlanma ne şiddette olacak, bundan sonra önemli olan o…

Ocak-Nisan döneminde yüksek teknoloji / orta ileri teknoloji / orta düşük teknoloji grubunda verdiğimiz dış ticaret açığı 15,3 milyar dolar oldu. Geçen yılın aynı döneminde 6,8 milyar dolar dış ticaret açığı vermişiz.
Geçen yıl Ocak-Nisan döneminde düşük teknoloji grubunda dış ticaret fazlamız 11,8 dolar olmuştu. Bu yıl aynı dönemde fazlamız 9,6 milyar dolara inmiş.
Dış ticaret açığı verdiğimiz grupta açığımız artmış, fazla verdiğimiz düşük teknolojide ise fazlamız azalmış! Çifte olumsuzluk…
Eğilimi önümüzdeki iki aydan sonra yeniden değerlendirmek gerek.

* En çok ihracat yaptığımız on ülke arasında ABD, Hollanda, İsrail nispeten dirençli çıkmış. Gerilemeler düşük oranlarda. Diğer yedi ülkeye yapılan ihracat sert düşmüş. En büyük düşüş yüzde 30’la İspanya’ya yapılan ihracatta.
İthalatta ise Ocak-Nisan döneminde en büyük gerileme Hindistan’dan yapılan ithalatta yaşanmış: Yüzde 24… ABD’den ithalatımız ise yüzde 25 artmış!

SONUÇ: Nisan hemen tüm ekonomik verilerin çakıldığı tarihi bir ay oldu. O yüzden böyle bir aya bakıp fazla bir şey söylemek doğru olmaz. Temmuz gibi toparlanma eğilimini gördükten sonra yorum yapmaya çalışırız.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER