A3 Haber

Türkiye’nin normalleşme süreci resmen başladı: İşte bugün itibariyle kontrollü sosyal hayatın ilk adımları…

Türkiye’nin normalleşme süreci resmen başladı: İşte bugün itibariyle kontrollü sosyal hayatın ilk adımları…

Türkiye’nin normalleşme süreci resmen başladı: İşte bugün itibariyle kontrollü sosyal hayatın ilk adımları…
Haziran 01
11:54 2020

Türkiye’de 11 Mart itibariyle ilk koronavirüs vakasının görülmesinin ardından salgına karşı alınan kısıtlamalar 1 Haziran itibariyle tek tek kaldırılıyor. Birçok alanda getirilen kısıtlamaların kaldırılmasıyla birlikte Türkiye’de kontrollü sosyal hayat dönemi resmen başladı. İşte Türkiye’de normalleşme adımları…

A3 Haber Merkezi| Türkiye’de koronavirüs bilançosunun gün geçtikçe azalma eğilimi göstermesinin ardından birçok sektörde uygulanan kısıtlamalar 1 Haziran itibariyle kaldırıldı. Salgına karşı alınan tedbirler yaklaşık 2.5 ayın ardından bugün itibariyle sona erdi. Kontrollü sosyal hayata yönelik bugün itibariyle son bulan kısıtlamalar ve Türkiye’nin normalleşme adımları…

Seyahat kısıtlaması kalktı 

Şehirlerarası seyahat kısıtlaması bugün itibariyle son buldu. AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, “Gelişmeleri takip ederek, olumsuz bir durum görmemiz halinde bazı illerimiz için bu kısıtlamayı yeniden getirebiliriz” açıklaması yapmıştı.

İçişleri Bakanlığı’dan yayımlanan genelgeyle birlikte seyahat izin belgesi zorunluluğu kaldırıldı. 

Sokağa çıkma kısıtlamasına tabi çocuk ve gençler bakıcı, aile büyükleri, kreş/gündüz bakımevlerine gidebilecek, veli nezaretinde yolculuk yapabilecek. 

  • İç hat seferleri başladı

Uçak seferleri bugün Türk Hava Yolları’nın (THY) İstanbul Havalimanı’ndan Ankara’ya gerçekleştireceği seferle yeniden başladı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, “Vatandaşlarımız seyahat ederken içi rahat olsun. Tedbirlerimiz seyahatin her aşamasını kapsayacak şekilde uygulanacak. Havalimanlarına girişten varış noktasındaki çıkışa kadar tüm aşamalarda izolasyon odaklı yeni bir döneme geçiyoruz” dedi.

Restoran ve Çay bahçeleri açıldı 

Restoran, kafe, pastane, kıraathane, çay bahçeleri, dernek lokali, yüzme havuzu, kaplıca türü işletmeler belirlenen kurallar dahilinde bugün itibariyle saat 22.00’ye kadar hizmet vermeye başlayacak. 

Eğlence mekanları ile nargile satışı kapsam dışında olacak. 

Sağlık hizmetlerinde normale dönüş 

Sağlık Bakanlığı koronavirüs salgınına ilişkin tedbirlerin gevşemesiyle birlikte hastanelerde normale dönüş planı hazırladı.

Poliklinik hizmetleri sosyal mesafe kuralı dikkate alınarak tekrar başlıyor. Salgının ilk günlerinde ertelenen cerrahi operasyonlar kademeli olarak yapılmaya başlanacak. 

Cezaevlerinde kapalı görüş başladı 

Cezaevlerinde, yeni tip koronavirüs önlemleri kapsamında 13 Mart’tan itibaren durdurulan kapalı görüşler, bugün yeniden başlatıldı. 

Hükümlü ve tutuklular, kapalı görüşte sadece bir yakınıyla görüştürülecek. Salgın nedeniyle görüş hakkını kullanamayan hükümlü ve tutuklulara, ilave görüş hakkı da verilecek. Cezaevlerine ateşleri ölçülerek alınacak ziyaretçiler, maske takacak. Kapalı görüşlerin yapıldığı bölümlerde, belirlenen aralıklarla dezenfeksiyon gerçekleştirilecek, ziyaretçiler ile hükümlü ve tutuklular için gerekli önlemler alınacak. 

Kamuda esnek çalışma sistemi sona erdi

İdari izinde bulunan veya esnek çalışma sistemine dahil olan kamu personeli, bugün itibariyle normal mesaiye başladı.

Plajlar ve milli parklar da faaliyete başladı

Plajlar, milli parklar ve bahçeler, müzeler belirlenen kurallar dahilinde 1 Haziran’dan itibaren faaliyete başlandı.

Sağlık Bakanlığı’nın yayınladığı rehbere göre, plaj ve deniz yüzme alanlarında hizmet verirken en az bir metre olan sosyal mesafe kuralına uyulması, şezlonglar arası mesafenin ise en az 1,5 metre olması gerektiği belirtildi. Plaj alanlarında çalışanlar dahil dört metrekareye bir kişi olacak şekilde kapasite belirlenecek.

Duruşmalar 16 Haziran’da

HSK kararıyla istinaf ve vergi mahkemelerinin duruşma ve keşif haricindeki tüm yargısal faaliyetleri bugün başladı. HSK, adli ve idari yargı ilk derece mahkemelerinde duruşma ve keşiflerin 16 Haziran’da başlamasına karar verdi.

Kütüphaneler de açıldı

Kütüphaneler, millet kıraathaneleri, gençlik merkezleri, gençlik kampları bugün itibariyle faaliyetlerine başladı.

Spor salonlarında açıldı: Maskesiz giriş yasak, klimalar çalışmayacak

Bireysel sporlarla ilgili sınırlamalar kaldırıldı. Spor salonları, spor tesisleriyle içlerindeki tesisler, gece 24.00’e kadar hizmet verecek. Spor salonlarındaki buhar banyosu ve sauna bölümleri kapalı kalacak.

Sağlık Bakanlığı’nın yayınladığı rehbere göre, spor salonları müşterilerin randevu ile alınacağı, salondaki kişi sayısının spor yapılacak alanda her altı metrekareye bir kişi olacak şekilde sınırlandırılacağı, takım oyunlarının ve yakın temas gerektiren boks, güreş gibi branşların yapılmamasının uygun olduğu belirtildi.

Açık havada oturma alanları bulunan yerlerdeki konserler saat 24.00 ile sınırlı olmak şartıyla başlayabilecek.

20 yaş altıyla ilgili sokağa çıkma uygulamasını da 18 yaşa iniyor ve 0-18 yaş grubunun tamamı, çarşamba ve cuma günleri, 14.00-20.00 saatleri arasında sokağa çıkma sınırlamasına tabi olmayacak.

 

 

 

 

 

 

 

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER