A3 Haber

ABD’li askerler göstericilere karşı sokakta: Ordu Trump’a itaatsizlik edebilir mi?

ABD’li askerler göstericilere karşı sokakta: Ordu Trump’a itaatsizlik edebilir mi?

ABD’li askerler göstericilere karşı sokakta: Ordu Trump’a itaatsizlik edebilir mi?
Haziran 03
12:40 2020

ABD Başkanı Donald Trump, göstericilere karşı orduyu devreye soktu. Kararın ABD ordusunda ayrışmalara yol açtığı aktarılırken, ABD basını ordunun Trump’a itaatsizlik edip edemeyeceğini tartışıyor.

A3 Dış Haberler | Siyah ABD’li George Floyd’un polis tarafından sokak ortasında boğularak öldürülmesinin ardından başlayan protestolar devam ederken, ABD Başkanı Donald Trump ordunun parçası olan Ulusal Muhafızları devreye soktu.

Ordunun göstericilere karşı kullanılması ülkede tartışma başlatırken, ordu içinden karara karşı sesler gelmeye başladı.

“Trump orduyu siyasal amaçları için kullanıyor”

Eski CIA analisti ve ABD Savunma Bakanlığı yetkilisi Elissa Slotkin,  Trump’ın kararına tepki göstererek ABD Başkanı’nın orduyu siyasi amaçları için kullandığını belirtti.

Şu anda ABD Temsilciler Meclisi’nde bulunan Slotkin, Trump’ın ABD ordusu ve savunma bakanlığı yetkilileriyle birlikte açıklama yapması için “Bu durum ABD Başkanı’nın ve üst düzey Pentagon yetkililerinin orduyu kendi siyasal amaçları için kullanmaya gönüllü olduğunu kanıtlıyor. ABD’nin kutsal bir kurumunu başka bir kuruma karşı kullanıyorlar” dedi.

“Gelecek hafta kritik olacak”

Slotkin, “Gelecek hafta kritik olacak. Şu anda yol ayrımındayız. Umarım eski askerler seslerini yükseltirler ve inandıkları temel değerleri savunurlar. Bu bizim kurumlarımız, ordumuz ve ulusumuz için tehlikeli bir yol” diye konuştu.

The Atlantic’e yazan eski ABD Genelkurmay Başkanı Mike Mullen, “Ben sessiz kalamayacağım” başlıklı yazısında ordunun göstericilere karşı kullanılmasından duyduğu rahatsızlığı dile getirdi.

“Yasal emirlere uyacaklarına eminim”

Dışarıda ve içeride pek çok politikanın askerileştirildiğini, askeri politikalarınsa siyasi hale getirildiğini söyleyen Mullen, mevcut ABD yönetiminin gösteriler için “savaş alanı” tabirini kullanmasına da tepki gösterdi.

Mullen’ın yazısında dikkat çeken bir bölümse askerlerin “yasal emirlere uyacaklarına emin olduğunu” söylemesi oldu.

Eski ABD Genelkurmay Başkanı, askerlere güvendiğini ancak yönetim tarafından verilecek emirlerden tedirginlik duyduğunu yazdı.

Ordu itaatsizlik edebilir mi?

Mullen’ın “yasal emir” vurgusu dikkat çekerken, basında ordunun Trump’ın emirlerine itaatsizlik edip edemeyeceği tartışılmaya başlandı.

Her ne kadar Trump, orduya emir verme yetkisine sahip olsa da, Trump’ın emirlerinin yasallığına dair ABD Yüksek Mahkemesi kararı çıkartılabiliyor.

ABD Yüksek Mahkemesi’nin emrin anayasaya uygun olmadığına karar vermesi durumunda başkana değil, anayasaya itaat etmeye yeminli olan ABD ordusu Trump’a itaatsizlik edebiliyor.

Federal bir hakimin karar sonuçlanana kadar emri askıya alma yetkisi de bulunuyor.

ABD ordusu daha önce de siyahlara karşı kullanıldı

ABD ordusu, İkinci Dünya Savaşı sırasında ve sonrasında pek çok kez göstericilere karşı kullanıldı.

1943 yılında dönemin ABD Başkanı Franklin D. Roosevelt, Detroit’te düzenlenen siyah eylemlerine karşı orduyu devreye soktu.

Ordu yine siyahlara karşı 1968’de Marthin Luther King Jr.’a uygulanan suikast sonrasında yaşanan gösterilere karşı kullanıldı.

George H.W. Bush da 1992 yılında Rodney King isimli siyah ABD’nin uğradığı polis şiddetine karşı yapılan eylemleri bastırmak için orduya başvurmuştu.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER