A3 Haber

ABD Genelkurmay Başkanı’ndan sert muhtıra: Anayasaya bağlı olduğunuzu unutmayın

ABD Genelkurmay Başkanı’ndan sert muhtıra: Anayasaya bağlı olduğunuzu unutmayın

ABD Genelkurmay Başkanı’ndan sert muhtıra: Anayasaya bağlı olduğunuzu unutmayın
Haziran 04
14:10 2020

ABD’de ordunun son gösterilerdeki rolü tartışma yaratırken, ABD Genelkurmay Başkanı Mark A. Milley, orduya anayasaya bağlılığını hatırlatan bir muhtıraya imza attı.

A3 Dış Haberler | ABD Başkanı Donald Trump’ın George Floyd’un polis tarafından boğularak öldürülmesine karşı yapılan gösterilere orduyu kullanarak yanıt vermesi tartışma yaratmıştı.

ABD Genelkurmay Başkanı Mark A. Milley, orduya yönelik bir muhtıraya imza atarak “Trump’ın karşısında” tavır aldı.

Muhtırada ne deniyor?

Milley tarafından imzalanan muhtıranın maddeleri şöyle:

  1. ABD ordusunun her üyesi anayasayı ve anayasal değerleri desteklemeye ve korumaya yemin eder. Bu belge bütün erkek ve kadınların özgür ve eşit doğduğu ve saygılı ve onurlu muamele görmeleri gerektiği temel ilkesi üzerine kurulmuştur. Aynı zamanda Amerikalılara ifade özgürlüğü ve barışçıl toplanma hakkını da tanır. Üniformanın içinde olan bizler, bütün kollarımızla, tüm unsurlarımızla ve bütün seviyelerde anayasamızda bulunan ulusal değerlere ve ilkelere bağlı kalmalıyız.
  2. Mevcut kriz sırasında Ulusal Muhafızlar eyalet valilerinin otoritesi altında hayatları ve mülkleri korumak, barışı sürdürmek ve kamu güvenliğini sağlamak işlevlerini sürdürmektedir.
  3. Ordunun tüm üyeleri, bütün ırklardan, renklerden ve kökenlerden gelmektedir, sizler anayasamızın ideallerinin vücut bulmuş halisiniz. Lütfen bütün askerlerimize ve onların liderlerine ulusumuzun değerlerini koruyacağımızı, ulusal yasalarla ve kendi yüksek standartlarımızla tutarlı hareket edeceğimizi hatırlatın.

Ordunun mesajı ne anlama geliyor?

ABD Başkanı Donald Trump’ın orduyu göstericilere karşı kullanmasının ardından ordunun Trump’a uyma zorunluğunun olup olmadığı tartışmaya açılmıştı.

ABD’li hukukçular ordunun başkana değil, anayasaya uymaya yeminli olduğunu ve Trump’ın emirlerinin yasal olmadığının mahkemelerce tespit edilmesi durumunda emirlere uyulmayabileceğini söylüyor.

Milley’nin mesajında başkanın ismi geçmezken, orduya anayasaya bağlı olunduğunun hatırlatılması dikkat çekiyor.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER