Site icon A3 Haber

Bekçilerin yetkilerini artıran düzenlemenin yedi maddesi kabul edildi

Yurttaşlara yönelik şiddet görüntüleriyle gündeme gelen mahalle bekçilerinin yetkilerini artıracak yasa tasarısının yedi maddesi Meclis’te kabul edildi. AKP döneminde yeniden ihdas edilen bekçilik müessesesi, kamuoyunda tartışmalara yol açmıştı. Anayasa hukukçusu Prof. İbrahim Kaboğlu, “Saraya polis ve jandarma yetmedi, üçüncü bir silahlı kolluk gücü istiyorlar, yetkileri belirsiz ve tutarsız, anayasaya aykırı” demişti.

AKP ve MHP oylarıyla kabul edilen maddelerle, çarşı ve mahalle bekçisi olarak istihdam edileceklerde aranan şartlara, çarşı ve mahalle bekçilerinin atama ve adaylık süreçlerine, görev ve yetkileri ile çalışma şekillerine ilişkin esaslar düzenleniyor.

İstihdam koşulları

Devriye yapacaklar

Durdurma yetkisi

Kanun teklifi görüşmelerinde tartışma: Şiddet örnekleri gösterildi

Öte yandan kanun teklifi görüşmelerinde çeşitli tartışmalar yaşandı. HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, elindeki fotoğrafları göstererek, polisin ABD’de olduğu gibi Türkiye’de de vatandaşa eziyet ettiğini hatırlattı.

Gergerlioğlu, “Amerika’da ‘Nefes alamıyoruz’ diyen siyahiler var, Türkiye’de “Nefes alamıyoruz” diyen Kürtler, Aleviler, solcular, Ermeniler, KHK’liler, her kesimden insan var” ifadesini kullandı.

CHP’den AKP’ye: Terörü yaratan parti

CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, konuşmasında, Türkiye’de terörün sona ermesinin önündeki engelin iktidar partisi olduğunu ifade ederek, “Terörü yaratan parti, ülkeyi kan gölüne döndüren parti, çıkmış partileri, halkı terörle tehdit ediyor, ‘Biz gidersek ülke kan gölüne döner’ diyor” sözlerini sarf etti.

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay da, “3 Kasım 2002’de neredeyse sıfırlanmış olan tek büyük terör örgütü PKK’yi AKP’nin hortlattığını” söyleyerek, “18 yılda AKP hükümetlerinin yanlış, tutarsız politikaları sonucu FETÖ ve IŞİD terör örgütleri de en az PKK terör örgütü kadar, hatta yerine göre ondan daha büyük bir tehdit haline geldi ve bu yüce Meclise bomba atılabildi” ifadesini kullandı.

CHP’li Altay “Asrın, rüşvet ve nüfus suistimali yolsuzluğunu AKP’nin devleti teslim ettiği polisler, yargıçlar, istihbaratçılar ortaya çıkardı diye sineye mi çekseydik” dedi.

Gazeteci-yazar Merdan Yanardağ: Yeni bekçi yasası ile yapılan düzenleme hiç iyi niyetli gözükmüyor

Yanardağ şunları söyledi: “Sınırsız silah kullanma, gözaltına alma, arama yapma yetkisi iyi niyeti yetkiler değil. AKP’nin yeni bir milis düzenlemesine yasal bir kılıf uydurduğunu düşünüyorum. Bir dizi provokasyonun, toplum germe hamlesinin bunu ardından geleceğini tahmin ediyorum. Memleket can derdindeyken AKP bekçiler kanunu çıkartmaya çalışıyor.”

Exit mobile version