Site icon A3 Haber

Çevre Mühendisleri Odası’ndan İzmir ve Ege Bölgesi raporu: Çevresel yıkım devam ediyor

TMMOB’a bağlı Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) İzmir Şubesi, 5 Haziran Dünya Çevre Günü kapsamında, İzmir ve Ege Bölgesi’ne dair çevre durum raporunu açıkladı

5 Haziran Dünya Çevre Günü kapsamında TMMOB’a bağlı Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) İzmir Şube Başkanı Helil İnay Kınay, İzmir ve Ege Bölgesi’ne dair çevre durum raporunu açıkladı.

BirGün’den Aycan Karadağ’ın haberine göre Kınay, bölgede çevresel risklerle ilgili hukuki ve toplumsal mücadele devam ettiğini vurgularken, “Efemçukuru Altın Madeninin İzmir’in Su kaynağı olan Çamlı Baraj Havzasında, Çukuralan Altın Madeninin Balıkesir’in Su kaynağı olan Madra Barajı Havzası’nda, Gördes Nikel Madeni’nin İzmir ve Manisa’nın su kaynağı olan Gördes Havzası’nda, Çaldağ’da işletilmesi planlanan nikel madeninin Gediz Havzası’nda, Kışladağ Altın Madeni’nin Uşak’ta yarattığı çevresel riskler ve bu projelere verilen ÇED Olumlu kararları ile ilgili odamızın da içerisinde bulunduğu hukuki süreçler devam ediyor, diğer taraftan işletmelerin yarattığı olumsuz etkileri de yaşıyor ve görüyoruz” diye konuştu.

Su kalitesi en kötü seviyede

İzmir’in su kalitesi hakkında bilgi veren Kınay, “Kentsel altyapı süreçlerinde tüm eksikliklerine rağmen ülkemizin en iyi durumdaki kentlerinden olan İzmir, diğer taraftan kent her tarafında kuşatıldığı çevre problemleri ile boğuşmaya devam ediyor. Her yıl yaptığımız çevre durum raporu değerlendirmelerinde iyileşme görmek bir yana tüm sorunların çözülmeden büyüyerek devam ettiğini görüyoruz. İzmir kenti içme, kullanma ve tarımsal sulama amaçlı su kaynakları Gediz, Küçük Menderes, Kuzey Ege havzaları içerisinde bulunuyor. Havzaların su kalitesine ilişkin Su Yönetimi Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen çalışmalarda; su kalitesinin en kötü seviyede olduğu, planlanan önlemlerin uygulanması halinde bile kısa ve orta vadede etkili sonuç alınamayacağı öngörülüyor” şeklinde konuştu.

Hava kalitesi ve atık yönetimi olumsuz

Kınay sözlerine şu şekilde devam etti:

Exit mobile version