A3 Haber

Facebook’tan Trump’a destek: Mark Zuckerberg site kurallarının çiğnenmesine göz yumuyor!

Facebook’tan Trump’a destek: Mark Zuckerberg site kurallarının çiğnenmesine göz yumuyor!

Facebook’tan Trump’a destek: Mark Zuckerberg site kurallarının çiğnenmesine göz yumuyor!
Haziran 04
12:08 2020

ABD Başkanı Donald Trump’ın nefret söylemleri içeren, şiddete teşvik eden ve yanlış bilgi yayan paylaşımları tartışılmaya devam ederken, Facebook ve Reddit başta olmak üzere büyük etki sahibi sosyal medya sitelerinin, kendi kurallarının çiğnenmesine izin vermek anlamına gelse bile George Floyd eylemlerine karşı tutum aldığı görülüyor.

Silahsız siyah George Floyd’un ABD’de polis tarafından sokak ortasında boğularak öldürülmesinin ardından başlayan eylemler devam ediyor.

ABD Başkanı Donald Trump, eylemler boyunca nefret söylemi ve yanlış bilgiler içeren, insanları şiddete kışkırtan paylaşımlarda bulunurken, paylaşımlara sosyal medya sitelerinden müdahale gelmemesi tepki çekti.

Siteler, kendi kurallarını ihlal ediyor

Facebook’un eski çalışanları, şirketin CEO’su Mark Zuckerberg’e açık mektup yazarak Zuckerberg’in Trump’ın açıklamaları konusunda “bir şey yapmama” kararını eleştirdi.

Eski Facebook çalışanları paylaşımların sitenin şiddete kışkırtma ve yalan haberlere dair kurallarını ihlal ettiğine dikkat çekerken, Facebook’un “tarafsız olduğu” iddiasının doğru olmadığını vurguladı.

Facebook sansüre mi karşı?

Zuckerberg, yaptığı açıklamalarında sitenin sansüre karşı olduğunu söylese de, sitenin eski çalışanları bu iddianın doğru olmadığını ifade ediyor.

Facebook, kullanıcılar tarafından yapılan paylaşımları  kendi belirlediği ölçülere göre puanlayıp yayılmalarını engelleyebiliyor.

Kullanıcılar tarafından yapılan açıklamalar ve yüklenen görüntüler site tarafından keyfi biçimde silinebiliyor.

Facebook “güçlüyü” koruyor

Ancak söz konusu olan etkili siyasetçiler olduğunda Facebook kendi kurallarının çiğnenmesine göz yumuyor.

Facebook’a gösterilen tepkilerde sitenin “farklı seslerin yayılmasını” sağlamadığı, tersine sesini duyurma konusunda eli güçlü olan tarafları kayırdığı bildiriliyor.

Eski Facebook çalışanları Zuckerberg’ten en azından Trump’ın nefret söylemi ve yanlış bilgi içeren paylaşımlarını işaretlemesini istiyor.

Twitter da Trump’a ayrıcalık tanıyor

Sosyal medya sitesi Twitter, Trump’ın şiddeti öven ve yanlış bilgi içeren kimi paylaşımlarına işaret koysa da, Twitter da Trump’a ceza vermeyerek ayrıcalık tanıyor.

“@SuspendThePress” isimli bir Twitter hesabı ile yapılan deneyde Trump’ın bütün paylaşımları kelimesi kelimesine yeniden yapıldı.

29 Mayıs itibariyle Trump’ın paylaştığı her şeyi aynı şekilde paylaşan “@SuspendThePress” hesabı, yalnızca üç gün içerisinde cezalandırıldı.

Twitter, Trump’a yaptırım uygulanmamasına gerekçe olarak siyasetçilerin görüşlerinin bilinmesinde kamu menfaati olmasını gösteriyor.

Reddit ırkçılardan yana tavrını koydu

ABD’nin en çok ziyaret edilen altıncı sitesi olan ve küresel internet trafiğinde de ilk 20 site arasında bulunan Reddit ise açık olarak ırkçılardan yana tavır koydu.

Reddit CEO’su Steve “spez” Huffman, kendisine yöneltilen “Irkçı hakaretler de dahil olmak üzere açık olarak ırkçılık Reddit kurallarına aykırı mı değil mi?” sorusu üzerine “Aykırı değil” diyerek yanıt verdi.

Reddit kullanıcılarının “kendilerinden farklı düşünenlerle karşılaşabileceğini” gerekçe gösteren Huffman, ırkçılığın ve hakaretin “ifade özgürlüğü” kapsamında olduğunu iddia etti. Ancak sitenin eski CEO’su Ellen Pao Huffman’a karşı çıkarak sitenin ırkçılığın, nefretin ve şiddetin yayılmasında kullanıldığını ve buna göz yumduğunu söyledi.

Sosyal medya sitelerinin tavrı seçimleri etkiliyor

Sosyal medya sitelerinin Trump’tan ve ırkçı görüşlerden yana tavır almalarının en somut etkilerinden biri, bu tavrın seçimlere olan etkisi.

ABD’deki son başkanlık seçimlerinde Reddit’te bulunan “the_Donald” topluluğu Donald Trump adına yapılan propagandaların örgütlenmesinde büyük pay sahibi olmuştu. 2018 yılı rakamlarına göre Reddit’in 330 milyon kullanıcısı bulunuyor.

Bu topluluk sonrasında Reddit’in fazlasıyla “özgürlükçü” olan kurallarını bile ihlal etmesi nedeniyle sonrasında siteden uzaklaştırıldı.

Facebook’un karıştığı Cambridge Analytica skandalı sosyal medya sitelerinin seçimlere yapılan müdahalelerde aktif rol oynadığını göstermişti. Facebook, Cambridge Analytica’nın özel mesajlara erişimine bile izin vermiş, site üzerinden yapılan yönlendirmeler ABD ve İngiltere’de yapılan seçimleri etkilemişti.

George Floyd protestoları ve ABD seçimlerinin bu sene yapılacak olması meseleyi daha da önemli hale getiriyor.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER