Meclis Başkanı Şentop, vekilliklerin düşürülmesi hakkında konuştu: Partililere önceden bilgi verdim
Meclis Başkanı Mustafa Şentop, CHP’li Enis Berberoğlu ve HDP’li Leyla Güven ile Musa Farisoğulları’nın milletvekilliğinin düşürülmesine ilişkin konuştu. Şentop, Genel Kurul toplanmadan önce partililere bilgi verdiğini söyledi.
TBMM Başkanı Mustafa Şentop, CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu, HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven ve HDP Diyarbakır Milletvekili Musa Farisoğulları’nın milletvekilliklerinin düşürülmesi ile ilgili olarak açıklama yaptı.
Video konferans yöntemiyle NTV canlı yayınına konuk olan Şentop, “Genel Kurul toplanmadan önce partililere bilgi verdim” dedi. Şentop şunları söyledi:
“Milletvekili yargılanmış, hakkında karar verildikten sonra karar TBMM Başkanlığı’na gönderilir. En son aşama Yargıtay onama aşamasıdır. Kesin hükümler eğer 76. maddesindeki milletvekili seçilme yeterliliğine engelse TBMM Genel Kurulu’nda okunur ve milletvekilliği düşer. Anayasanın 84. maddesi var. İkinci fıkrasında milletvekilliğinin düşmesi mahkeme kararının genel kurula bildirilmesiyle olur diyor. 3 arkadaşımızla ilgili kesin kararlar var. İç tüzük açık bir şekilde ifade etmiş, verilen ceza milletvekili seçilmeye engelse, 1 yılın üzerindeyse bu Genel Kurul’un bilgisine sunulur ve milletvekilliği düşer. 3 arkadaşımızla ilgili yapılan işlem bu şekildedir. Genel kurul toplanmadan önce partililere bilgi verdim.”
Şentop, iki yıla yakın bir süredir kararların neden Genel Kurul’a inmediği sorusuna ise “Bu konuda bir süre konulmamış. Makul bir süre içerisinde genel kurula sunulması gerekir. Bugüne kadarki uygulamalar da bu şekildedir. Haber vermeme gibi bir durum söz konusu değil. Hakkında kesin hüküm olan milletvekili arkadaşlarımızın lehine bir gelişme olma söz konusuysa bunlar değerlendirilir” yanıtını verdi.
“Kararın okunmasıyla ilgili bize bir telkin olmadı”
Kararın daha önce verildiğini söyleyen Şentop şöyle konuştu: “Biz yargı paketinden yararlanan iki arkadaşımızın dosyası ayrıldıktan sonra Enis Berberoğlu ile ilgili dosyayı değerlendirdik. Ocak ayında diğerleriyle ilgili dosyalar da geldi. Salgın nedeniyle Meclis tatile girince bir fasıla oluştu. Kararın okunmasıyla ilgili bize bir telkin olmadı. CHP lideri Kılıçdaroğlu, Anayasa’nın 83. maddesine atıfta bulunuyor orada şöyle bir ifade var. ‘Tekrar seçilen milletvekili hakkında soruşturma ve kovuşturma Meclis’in yeniden dokulmazlığının kaldırılmasına bağlıdır’ Sayın Kılıçdaroğlu o noktadan hareketle Anayasaya aykırı bir işlem yapıldığı görüşünde.
Bu TBMM Başkanlığı’na hitap eden bir düzenleme değil. Sayın Berberoğlu ile ilgili olan dosyada 26. dönemde dokunulmazlığın kaldırılması söz konusuydu. Ortada kesin hüküm varsa gereğini yapma mecburiyeti var. Bizi ilgilendiren husus kesin hüküm müdür, değil midir ona bakmak lazım. Ortada Yargıtay’ın kesin bir hükmü var. Yargıtay’ın kararının Anayasa’ya uygun olup olmadığı tartışılabilir.”
“AİHM’e yapılacak başvuruyu beklersek iç tüzüğü uygulamamış olacağız”
“Kesinleşmiş bir mahkeme kararı sonrası AYM’ye başvuru yapabilirsiniz. Sonra AİHM’e başvuru yapabilirsiniz. Bireysel başvurular hükmün kesinleşmesine engel değil. Olağan başvuru yolları temyizle birlikte sona erer. AYM’nin kararı ihlal şeklinde ortaya çıktığı zaman ceza mahkemelerinde yeniden yargılanma süreci gerçekleşecektir. Bir yasama dönemi içerisinde kesin hükümden sonra AYM’ye bireysel başvuruyu ve AİHM’e yapılacak başvuruyu beklersek iç tüzüğü uygulamamış olacağız.
Burada birbirine karıştırılan konular var. Daha önceki teamül dönem sonuna bırakılmasıydı. Bu tamamen yanlış bir bilgi, bilerek yapılıyorsa yalandan ibaret. Hakkında kesin hüküm olan bir milletvekilinin dosyasını dönem sonuna bırakma yönünde bir uygulama yok. Dönem sonuna erteleme gibi bir örnek de yok. Uygulamamızın Anayasa ve iç tüzük bağlamında bir yanlışlığı olmadığı gibi daha önceki örnekleri destekler mahiyette bir uygulama. Bir teamül varsa bekletme değil, kararın okunmasıdır.”