A3 Haber

Urla’da Sit ve orman alanındaki kalker ocağına Danıştay kararına rağmen ÇED izni verildi

Urla’da Sit ve orman alanındaki kalker ocağına Danıştay kararına rağmen ÇED izni verildi

Urla’da Sit ve orman alanındaki kalker ocağına Danıştay kararına rağmen ÇED izni verildi
Haziran 08
09:22 2020

İki kez İdare Mahkemesi bir kez de Danıştay’ın iptal ettiği, Urla İçmeler’deki kalker ocağının kapasitesinin yıllık 163 bin tondan 1 milyon 300 bin tona çıkarılması için ÇED süreci bir kez daha başlatıldı. Sit ve orman alanındaki madene 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde ÇED nihai izni verildi ve 10 günlük halk görüşüne çıkarıldı.

Urla’da İçmeler Mahallesi Hırsız Çeşme Mevkii’ndeki kalker ocağının kapasitesinin 163 bin tondan 1 milyon 300 bin tona çıkarılması için hazırlanan proje için Çevre İl Müdürlüğü bir kez daha ÇED süreci başlattı. Projenin uygulanacağı 60.2 hektarlık alan 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planına göre “Orman Alanı” ve “2. ve 3. Derece Arkeolojik Sit Alanı” bölgesinde kalıyor. Bu nedenle söz konusu proje için hazırlanan ÇED raporları daha önce İzmir 1.ve 3’üncü İdare Mahkemeleri ile Danıştay 14’üncü Dairesince iptal edilmişti. Ayrıca kalker ocağı çevresinde zeytin alanları da bulunuyor. Söz konusu maden ocağına tam da 5 Haziran Dünya Çevre Gününü’nde ÇED nihai izni verildi ve 10 günlük halk görüşüne çıkarıldı.

Tamamı orman alanı içinde

ÇED için hazırlanan proje dosyasında projenin uygulanacağı alanın toplam 60.2 hektar büyüklüğünde olduğu; İzmir Orman Bölge Müdürlüğü, Menderes Orman İşletme Müdürlüğü ve Urla Orman İşletme Şefliği sorumluluk alanında bulunan orman arazilerinden oluştuğu belirtildi.  Ayrıca T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü İzmir Avlaklar Haritasına göre proje alanının “Çeşme Devlet Avlağı” içerisinde girdiği öğrenildi.

Yerleşim alanlarına 600 metre

Proje alanına en yakın konumda bulunan konutların; alanın kuş uçuşu 600 metre kuzeydoğusunda yer alan İçmeler Mahallesi dahilindeki konutlar olduğu vurgulandı. Ayrıca proje alanın kuş uçuşu yaklaşık 3800 m kuzeybatısında Gülbahçe Mahallesi ve kuş uçuşu yaklaşık 3900 m güneyinde Yağcılar Mahallesi’nin yer aldığı da ifade edildi.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER