A3 Haber

Kadına yönelik şiddette vahim tablo: Yarım milyon kadına koruma kararı verildi

Kadına yönelik şiddette vahim tablo: Yarım milyon kadına koruma kararı verildi

Kadına yönelik şiddette vahim tablo: Yarım milyon kadına koruma kararı verildi
Haziran 09
10:12 2020

CHP’li Gamze Akkuş İlgezdi, kadın cinayetleri ve kadına yönelik şiddete dair hazırladığı raporda skandal sonuçlar ortaya çıktı. İçişleri ve Adalet Bakanlığı’nın son iki yıldır güncel verileri paylaşmadığına dikkat çekilen raporda, koruma kararı verilen kadın sayısı son sekiz senede yüzde 171 arttığı belirtildi. Mahkemeler tarafından koruma kararı verilen kadın sayısı 510 bini aşarken 11 bine yakın kadının koruma kararı reddedildi. 

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, kadın cinayetleri ve kadına yönelik erkek şiddetine dair bir rapor hazırladı. Son iki yıldır İçişleri Bakanlığı ile Adalet Bakanlığı’nın güncel verileri kamuoyu ile paylaşmadığına dikkati çeken İlgezdi, 2012-2018 yıllarında alınan koruma kararının yarım milyonu geride bıraktığını vurguladı.  

BirGün’den Hüseyin Şimşek‘in haberine göre, Şiddet gördüğü gerekçesiyle mahkemelerce koruma kararı verilen kadın sayısı son sekiz senede yüzde 171 arttı. 2012 yılı içinde 31 bin 38 kadınla ilgili koruma kararı çıkarken 2018’e gelindiğinde bir yıl içinde koruma kararı alan kadın sayısı 83 bin 987 çıktı. 

Şüphelilerin büyük çoğunluğu hakkında soruşturma yapılmadığını bildiren İlgezdi, şu maddeleri sıraladı: 

  • Söz konusu yıllar arasında Cumhuriyet Başsavcılığı’nda şüpheli sıfatıyla işlem gören kişi sayısı 21 bin 601 olarak kayıtlara geçti. Şüphelilerin sadece yüzde 20’si hakkında dava açıldı. 
  • Mahkemeler tarafından 510 bin 114 kadın hakkında koruma kararı verildi. 
  • Şiddet artarken koruma talebi reddedilen kadın sayısı da arttı. 2012’de 6 bin 246 kadının koruma talebi reddedilirken 2018’de bu sayı yüzde 74’lük artışla 10 bin 889’a yükseldi. 

“Devlet izledi; kadınlar öldü, tacize uğradı, şiddet gördü”

“Devlet izledi, kadınlar öldü, tacize uğradı, şiddet gördü” diyen İlgezdi, şöyle devam etti: “6284 sayılı kanun, şiddete uğrayan veya şiddete uğrama tehlikesi bulunan kadınların ve şiddetin önlenmesi amacıyla çıkartılmıştı. Veriler bizzat kanunu uygulamakla yükümlü Cumhuriyet Başsavcılıklarınca kadına karşı şiddetin ‘görmezden gelindiğini gösteriyor. Savcılığa şikâyet edilen her beş zanlıdan üçü hakkında kovuşturma yapmaya gerek görmeyen bir yargı sistemi var.” 

Öte yandan son 72 saatte en az beş kadın erkekler tarafından öldürülürken dün İstanbul Arnavutköy’de bir kadın daha katledildi. Hatice Çelik isimli kadın evli olduğu Veysi Çelik tarafından öldürüldü. 

Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde yaşayan Ü.A., adlı erkek ise zorla girdiği evde boşandığı A.A.’ rehin aldı. Ü.A.’nın kadını yaraladığı ve sağlık ekiplerinin eve girmesine izin vermediği öğrenildi. 

Ağırlaştırılmış müebbet sistemi

Evli olduğu Güllü Yılmaz’ı katleden Can Yılmaz hakkında ağırlaştırılmış müebbet ve 20 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı. 17 Ekim 2019’da meydana gelen olayda hakkında ‘eşe karşı canavarca hisle kasten öldürme’, ‘çocuğa ve altsoya karşı canavarca hisle öldürmeye teşebbüs’ suçlarından dava açılan failin ilk duruşması 14 Eylül’de görülecek. 

Boşanma aşamasında olduğu Müzeyyen Boylu’yu 19 Mayıs 2019’da katleden Mesut Issı’nın yargılandığı davanın beşinci duruşması dün yapıldı. Mahkeme heyeti, suçun vasfı ve mahiyeti, mevcut delil durumu, kuvvetli suç şüphesi nedeniyle sanık Issı’nın tutukluluk halinin devamını karar verdi. Duruşma 4 Eylül’e ertelendi. İstanbul Adli Tıp Kurumu (ATK) sanığın cezai ehliyetinin tam olduğunu belirtti. Mahkeme heyeti ise sanık avukatının kapalı duruşma, tekrar ATK raporu aldırma ve sanığın mahkemece sorgulanması taleplerini reddetti. 

 

 

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER