Site icon A3 Haber

‘Salgın döneminde şiddete uğrayan kadınlar şikayetten vazgeçirilmeye çalışıldı’

Mor Çatı, yayımladığı raporda koronavirüs salgın döneminde şiddete uğrayan kadınların şikayetten vazgeçirilmeye çalışıldığını açıkladı.

Kadına şiddete karşı uzun yıllar mücadele veren Mor Çatı, koronavirüs salgını koşullarında kadınların şiddetten korunmak için destek mekanizmalarından yararlanamadığını gösteren raporunu yayımladı. Mayıs ayında Mor Çatı’dan destek alan kadınların deneyim ve vakfın gözlemlerinden oluşturulan rapora göre, “Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı İl Müdürlüğüne giden bir kadın yetkililer tarafından ‘uzaklaştırma kararı karşı tarafı daha da öfkelendirir’ diyerek şikayetten caydırılmaya çalışıldı” ifadelerine yer verildi.  Yaşadıkları şiddet nedeniyle Mor Çatı’dan destek alan kadınların şiddetten uzaklaşmaya çalışırken karşı karşıya kaldıkları engellerin paylaşıldığı raporda söyle denildi:

“Kötü uygulamalara karşı herhangi bir yaptırım olmaması, var olan haklara erişimi olanaksız hale getiriyor. Uygulayıcıların kadınlara yanıltıcı ve/veya eksik bilgi vererek şiddetten uzaklaşabilmek için sahip oldukları haklara erişimlerini engellemeleri ile sıkça karşılaşıyoruz. Kanunlardan bihaber olabildikleri gibi, kadın düşmanı tutum ve davranışlar da kötü uygulamalara yol açıyor. Polisler tanıdıkları erkekleri kollayarak şiddete maruz kalan kadınlara destek vermeyebiliyor. Kötü uygulama sonucunda herhangi bir yaptırıma maruz kalmayacağını bilen uygulayıcı, kadından yana olmayan, çoğu zaman kadınların hayatını tehlikeye atan keyfi uygulamaları hayata geçiriyor.”

Mor Çatı’nın mayıs ayı raporundan bazı tespitler şöyle:

Exit mobile version