A3 Haber

Normalleşmenin ilk haftasında piyasalar beklemede

Normalleşmenin ilk haftasında piyasalar beklemede

Normalleşmenin ilk haftasında piyasalar beklemede
Haziran 11
16:04 2020

5 Haziran haftasında toplam kredi hacmi hafif genişleyerek 3 trilyon 67 milyar seviyesine yükseldi.
Önceki haftalarda yerinde sayan mevduat bankalarının verdiği konut ve taşıt kredileri ılımlı genişledi. Diğer tüketici kredileri ise önceki haftalardaki temposundan yavaş yüzde 0,9 arttı.
Taksitli ticari krediler de önceki haftalara göre hız kesip yüzde 0,9 büyüdü.
Kredi kartları haftalardır ilk kez yüzde 2’ye yakın artış gösterdi ve 143 milyar TL’ye dayandı. Kredi kartlarında yıl sonuna göre hala yüzde 6’ya yakın gerileme var.
Katılım bankalarının verdikleri kredilerdeki yüzde 2’ye yakın genişleme dikkat çekti. Tabii burada mevduat bankalarının kredi hacminin katılım bankaları kredilerinin yaklaşık otuz misli olduğunu belirtelim.
Toplam mevduat yerinde saydı ve 3 trilyon 55 milyar TL seviyesinde kaldı.

5 Haziran haftasında yabancılar sadece 15,6 milyon dolarlık hisse sattılar. Buna karşılık 119,2 milyon dolarlık tahvil aldılar. Aylar sonra 22 Mayıs haftasında 323 milyon dolarlık tahvil almışlardı. Bu ikinci alım oluyor. Yine de son 1 aydaki net tahvil pozisyonları hala eksi 45 milyon dolarda…
Bu arada son altı haftada repodan çıkışları da 330 milyon doları buldu.
Yurt içi yerleşikler Mayıs ayında altın pozisyonlarını 3 milyar dolar kadar artırmışlardı. 5 Haziran haftasında dövize ağırlık verdiler.
Mevduat bankalarındaki gerçek kişiler dolar pozisyonlarını 245 milyon, avro pozisyonlarını 174 milyon dolar artırdılar. Altın pozisyonlarını ise değiştirmediler.
Tüzel kişilerse 1,274 milyar dolar, 202 milyon dolarlık avro ve 5 milyon dolarlık altın aldılar. Yurt içi yerleşik toplam mevduatları 202 milyar doları buldu.

Para arzı 21 Mayıs’ta yaptığı tepeden sonra yatay seyrediyor. 5 Haziran haftasında M1 yaklaşık 2,5 milyar TL azalarak 1 trilyon 46 milyar TL’ye geriledi. Dolaşımdaki para ve vadesiz TL mevduat azalırken vadesiz yabancı para mevduat arttı. Yılbaşından bu yana kur etkisinden arındırılmış M1 genişlemesi yüzde 35’e indi.
Merkez Bankası rezervlerinde Katar’la yapılan swap sonrası kayda değer gelişmeler olmuyor. Sadece her seferinde rezervlere yaklaşık 48 milyar dolarlık (Nisan sonu verilerine göre.) swapın dahil olduğunu hatırlatmak gerekiyor!

SONUÇ: 5 Haziran haftası tüzel kişilerin güçlü döviz alımı dışında nispeten dengeli ve sakin geçen bir hafta oldu. Kredi kartlarındaki canlanma normalleşme adımlarının bir sonucu olsa gerek. Önümüzdeki hafta tüzel kişilerin döviz hareketlerini, konut ve taşıt kredilerindeki genişlemeyi ve yabancıların tahvil işlemlerini özellikle takip ediyor olacağız.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER