A3 Haber

Arjantin’de yakalanan silahlı suç örgütünün iki lideri, Türkiye’ye iade edilmeyi reddetti

Arjantin’de yakalanan silahlı suç örgütünün iki lideri, Türkiye’ye iade edilmeyi reddetti

Arjantin’de yakalanan silahlı suç örgütünün iki lideri, Türkiye’ye iade edilmeyi reddetti
Haziran 14
14:04 2020

İzmir merkezli silahlı suç örgütünün sanıkları Serkan Kurtuluş ve Binali (Lider) Camgöz, Arjantin polisi tarafından Buenos Aires’te yakalanmasının ardından, Türkiye’ye iade edilmeyi reddetti.

Arjantin’in Puerto Madero adlı liman mahallesinde yakalanan silahlı su örgütü sanıkları 42 yaşındaki Serkan Kurtuluş ile 34 yaşındaki Lider Camgöz, Türkiye’ye iade edilmeyi reddetti.

Arjantin’de yayımlanan Democracia gazetesindeki habere göre Serkan Kurtuluş ve Lider Camgöz, federal yargıç Marcelo Martinez de Giorgi’nin okuduğu suçlamaları dinledi. İki sanık, Türkiye’ye iade edilmeyi reddettiler.

8 numaralı federal mahkemenin, Türk diplomatik makamlarından gerekli bilgileri aldıktan sonra konuyu inceleyip değerlendireceği öğrenildi. İade konusunda olumlu bir karar çıkması halinde, iade yargılamasını federal yargıç Marcelo Martinez de Giorgi yürütecek.

Kurtuluş ve Camgöz, 12 Haziran 2020’de Puerto Madero mahallesinde Arjantin polisi tarafından gözaltına alınmıştı. İki sanığın bu ülkeye sahte pasaportla girdikleri, 2019’un Aralık ayından beri Buenos Aires’te bir otelde barındıkları anlaşılmıştı.

Ne olmuştu? 

Serkan Kurtuluş adı ilk olarak 2016’da gündeme gelmişti. Kurtuluş, Alparslan Çelik’in de aralarında olduğu 15 kişi ile birlikte 2016’da İzmir’de gözaltına alındı. Alparslan Çelik’i İzmir’e çağırdığı iddia edilen Serkan Kurtuluş, tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı, Çelik tutuklandı. Kurtuluş, daha sonra İzmir Bayraklı’da 8 Aralık 2017’de cipinde tabancayla başından vurulan iş adamı Gökhan Kalıpçı cinayetiyle ilgili aranmaya başlandı. Kalıpçı’nın öldürülmesinden sonra İzmir polisi, Serkan Kurtuluş ve kurduğu suç örgütüne yönelik operasyon başlattı. Operasyonda Kurtuluş yakalanamadı, Gürcistan’a kaçtı.

Aralarında Serkan Kurtuluş ve AKP eski il başkan yardımcısı Ahmet Kurtuluş’un da bulunduğu 69 sanık hakkında “organize suç örgütü” davası açıldı. Hazırlanan iddianamede sanıklara “suç işlemek amacıyla çıkar amaçlı silahlı suç örgütü kurdukları, yönettikleri ve bu örgüte üye oldukları, bu örgüt kapsamında maddi menfaat elde etme amacı güderek tehdit, hakaret, silahla yaralama, öldürmeye teşebbüs, kurşunlama ve kasten adam öldürme” gibi suçlamalar yöneltildi.

Hakkında iddianame hazırlanan Serkan Kurtuluş, Gürcistan’da 2018 Haziran ayında yakalandı. Türkiye, Gürcistan’dan iade talebinde bulundu. Ancak Serkan Kurtuluş, iki ülke arasında iade anlaşması olmadığı için verilmedi. Gürcistan’da serbest kalan Kurtuluş, iddiaya göre İzmir’de bazı kişileri arayıp tehdit ederek para istedi. CHP İzmir eski milletvekili Bülent Baratalı’nın oğlu avukat Yiğit Baratalı’dan da firarda bulunduğu sırada tehditle para istediği ileri sürülen Serkan Kurtuluş’un, adamlarına Baratalı’nın otomobilini kurşunlattığı ileri sürüldü.

Serkan Kurtuluş’un adı, kendisine yönelik İzmir polisinin düzenlediği operasyonda gözaltına alınan Ahmet Kurtuluş’un, ev hapsindeyken polis kılığındaki zanlı tarafından öldürülmesi olayına da karıştı. Serkan Kurtuluş’un, Ahmet Kurtuluş’un kendisi hakkında ifade verdiği için öldürttüğü ileri sürüldü.

Serkan Kurtuluş ile birlikte yakalanan Binali (Lider) Camgöz’ün daha önce Kurtuluş ile birlikte hareket ettiği ancak sonra ayrıldığı öğrenildi. Camgöz ve çetesinin daha çok Çiğli bölgesinde faaliyet gösterdiği ileri sürüldü.

Camgöz’ün de Çiğli Belediye Başkan Yardımcısı Ali Rıza Koçer’in otomobilinin kurşunlanması ve Foça’da çay bahçesi işleten İsmail K.’nin silahla yaralama olayına karıştığı belirtildi. Camgöz hakkında da çok sayıda kişiden tehdit ve şantajla para istediği iddiaları da bulunuyor.

Türkiye, iki sanığın iadesi için başvuruda bulunacak.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER