A3 Haber

Somalı maden işçileri Ankara’ya yürüyecek: Bakanlık önünde yatmaya hazırlanıyorlar

Somalı maden işçileri Ankara’ya yürüyecek: Bakanlık önünde yatmaya hazırlanıyorlar

Somalı maden işçileri Ankara’ya yürüyecek: Bakanlık önünde yatmaya hazırlanıyorlar
Haziran 16
13:51 2020

Manisa’nın Soma ilçesindeki tazminat mağduru maden işçileri, Enerji ve Tabi Kaynakları Bakanı Fatih Dönmez’in tazminatların ödenmesiyle ilgili “2020 ilk çeyreğinin sonuna kadar yasa çıkarma’’ sözünü tutmaması üzerine, Ankara’ya yürümeye hazırlanıyor. Bağımsız Maden İş Sendikası Genel Başkanı Tahir Çetin, 2020 yılının ilk çeyreğinin Mart ayı sonunda dolduğunu belirterek, verilen sözün yerine getirilmediği ve bin 500 tazminat mağduru maden işçisiyle birlikte Ankara’ya yürüyüp Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın önünde yatacaklarını açıkladı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, 2019 yılının Kasım ayı içerisinde tazminat mağduru maden işçileri için “2020 ilk çeyreğinin sonuna kadar yasa çıkarma’’ sözünü vererek tazminatların ödenmeye başlanacağını belirtmişti.

Bakan Dönmez’in açıklamasının üzerinden yaklaşık yedi buçuk ay geçmesi ve açıklanan 2020 yılı ilk çeyreği sözünün Mart ayı sonunda dolmasına karşın herhangi bir yasal düzenlemenin yapılmaması Manisa’nın Soma ilçesindeki tazminat mağduru maden işçilerinin tepkisine neden oldu.

Manisa Halk Haber’in aktardığına göre Bağımsız Maden İş Sendikası Genel Başkanı Tahir Çetin ve beraberindeki maden işçileri basın açıklaması yaparak, verilen sözün yerine getirilmemesine tepki gösterdi.

3 bin 500 maden işçisi ve aileleri mağdur

Bağımsız Maden İş Sendikası Genel Başkanı Çetin yaptığı açıklamada, yaklaşık 7,5 aydır tazminatların ödenmesi konusunda bir gelişme beklediklerini, ancak herhangi bir torba yasanın meclise gelmemesi sebebiyle 3 bin 500 madencinin aileleriyle birlikte mağdur olduğunu açıkladı.

Genel Başkan Çetin, “Nerden baksan verilen sözün üzerinden 7,5 aylık bir zaman geçti. Verdikleri sözün arkasında olmadılar. Bizde kaldığımız yerden devam edeceğiz. Tazminatların 2020 yılının ilk çeyreğinde ödeneceği ile alakalı sözler verilmişti. TBMM’de halen tazminat mağdurlarıyla ilgili bir yasa çıkmadı. Şu anda 3500 madenci aileleriyle birlikte mağdur” dedi.

“AKP’li vekil bizi oyalıyor”

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in 2019 yılı Kasım ayındaki tazminat mağduru maden işçilerinin sorunlarının çözüme kavuşturulacağına yönelik açıklamasına rağmen TBMM’ye torba yasanının halen getirilmemesine tepki gösteren Bağımsız Maden İş Sendikası Genel Başkanı Çetin, durumu TBMM’deki tüm siyasi partilerin grup başkan vekillerine ilettiklerini dile getirdi.

AKP Manisa Milletvekili Mehmet Ali Özkan’ın mağduriyetlerin giderilmesi konusunda kendilerini oyaladığını iddia eden Çetin yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi;
“Sorun şu. Mecliste grubu bulunan siyasi partiler yazılı olarak dediler ki ‘Biz böyle bir yasa tasarısı gelirse, bunu yasa olarak geçireceğiz. Bizden yana bir sorun yok’. MHP’de bunu böyle açıkladı. CHP’li Özgür Özel durumu kontrol etmek için meclise bir yasa taslağı önergesi verdi. Ama o önerge dikkate alınmadı. Çünkü önergenin AKP’den gitmesi lazım. Manisa Soma’dan AKP’nin vekili Mehmet Ali Özkan. Bu vekil yıllardır işçileri oyalıyor, ‘Hazırlık yapıyoruz’ diye. Bu kişi vekil olmadan önce Uyar Madenciliğin eski avukatlarındandır. Yasa tasarısını kendisi verse zaten yasa çıkacak. Ama vermiyor.’’

Verilen süre doldu, sıra bizde

Bakan Dönmez tarafından verilen sürenin dolduğunu ve üzerinden 90 gün geçtiğini dile getiren Genel Başkan Çetin, tazminat mağduru madencilerin sorununu çözüme kavuşturmak için eylem hazırlığı yaptıklarını söyledi.

Çetin şunları söyledi:

“Bize verilen 2020 ilk çeyreğinin süresi Mart sonunda doldu. Şimdi pandemiyi fırsat bildiler. Verilen sözün dolmasının üzerinden 90 günlük bir zaman geçti. Mart’ın sonuna kadar bu yasayı çıkartıp işçilerin mağduriyetlerinin giderileceği ve tazminatların ödeneceği söylenmişti. Söz buydu. Şimdi bu sözden vazgeçtiler.
Bu nedenle tepkimizi daha net bir şekilde ortaya koymak adına 24 Haziran’da Soma Cengiz Topel Meydanı’nda geniş katılımlı ve büyük kitlesel bir basın açıklaması yapacağız. Sonrada 16-17 Temmuz günü yaklaşık 1500 madenci ile birlikte ya otobüsle ya da yürüyerek Ankara’ya hareket edeceğiz. Ankara’da geniş bir kitleyle sesimizi duyuracağız. Hakkımızı alana kadar Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı’nın önünde yatmayı düşünüyoruz.
Alacağımız para çok büyük bir para değil. Yaklaşık 40 milyon TL civarında bir alacağımız var. Neden bunun hala ödenmediğini anlamış değiliz.” 

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER