Site icon A3 Haber

YÖK, YKS’nin ertelenmeme gerekçesini açıkladı: Temmuz’da ne olacağı hiç bilinmiyor

YÖK ve ÖSYM,  2,5 milyon adayın 2020 YKS’nin iptaliyle ilgili tek bir soruya dahi cevap vermezken, suskunluklarını Danıştay 8. Dairesi’nde devam eden yürütmeyi durdurma talepli davadaki savunmalarıyla bozdular. 2020 YKS’nin Haziran’da yapılma ısrarının sebebi savunmada ortaya çıktı. Temmuz’da güneydeki 50 derece sıcaklık, pandeminin Temmuz’da ne olacağının bilinmemesi ile eğitim ve tatil takvimi gibi gerekçeler gösterildi.

YKS 2020’ye kızı da girecek olan İYİ Parti İzmir Milletvekili ve TBMM Grup Başkan Vekili Müsavat Dervişoğlu’nun sınavın ilk ertelendiği 25-26 Temmuz’dan 27-28 Haziran’a geri çekilmesi kararında mevcut Covid 19 koşulları nedeniyle, ‘kamu yararı’ olmadığı ve “hukuka aykırı” olduğu iddiasıyla yürütmenin durdurulması talebiyle Danıştay’a açtığı davada, taraflar savunmalarını verdi.

MSÜ sınavı da dosyaya girdi

Sözcü’de yer alan habere göre, Dervişoğlu adına, İYİ Parti Genel Sekreteri Av. Uğur Poyraz’ın açtığı ve halen Danıştay 8. Dairesi’nde görülen davaya, 14 Haziran pazar günü 2020 MSÜ sınavında Kocaeli’de yaşanan olay da eklendi. Davaya ek dilekçe verilerek, bir öğrencide Covid 19 virüsü çıkması nedeniyle, 14  öğrenci 2 hafta süreyle karantinaya alınması, Bilim Kurulu’nun uyarıları ve Sağlık Bakanlığı’nın son vaka sayısı da eklendi.

Baba kızını savunamaz mı?

Danıştay 8. Dairesi’ndeki davada YÖK ve ÖSYM de savunmalarını sundu. YÖK adına Av. Emrah Kocamanoğlu ve ÖSYM adına Av. Bahar Doğançay ile Av. Nurgül Yeşilçay’ın ayrı ayrı kurumları adına sundukları savunmalarda, Dervişoğlu’nun erişkinlik nedeniyle kızı adına dava açamayacağı ve davanın Medeni Kanuna göre usul yönünden reddi istendi.

“Küçüğün ehliyeti var”

YÖK ve ÖSYM bu durumu savunmalarına, “Küçük, neyin doğru neyin yanlış olduğuna karar verme yetisine sahiptir. Ergin kişi adına dava açılamayacağı açıktır” denilerek aday öğrenci adına babası olarak sınav tarihleriyle ilgili yürütmenin durdurulması talepli davada, ehliyet yönünden iptali istenildi.

Son kararını en geç yarın vermesi beklenen davaya verilen savunmalar ÖSYM ve YÖK’ün 27-28 Hazirana geri çekilen YKS ile ilgili ne düşündüklerini de ortaya çıkardı.

YÖK’ün savunması: Temmuz hiç bilinmiyor

ÖSYM’nin savunması: Bizi dava dışı bırakın

Davacı Dervişoğlu’nun savunması

Davacı İYİ Parti İzmir Milletvekili ve TBMM Grup Başkan Vekili Müsavat Dervişoğlu adına İYİ Parti Genel Sekreteri Av. Uğur Poyraz’ın açtığı davada özetle şunlar kaydedildi:

Exit mobile version