A3 Haber

Ekonomide geçen hafta: Tüketici iştahlandı, yabancılar tahvil sattı

Ekonomide geçen hafta: Tüketici iştahlandı, yabancılar tahvil sattı

Ekonomide geçen hafta: Tüketici iştahlandı, yabancılar tahvil sattı
Haziran 18
16:43 2020

Toplam krediler haftalık yüzde bir kadar artarak 3,1 trilyon TL’ye yaklaştı.
Mevduat bankalarının konut kredileri haftalık 3,7 milyar TL (yüzde 1,78) genişledi. Konut kredilerinde yılbaşından bu yana artış hala yüzde 7 seviyesinde…
Taşıt kredileri ise haftalık yüzde 5,5 arttı. Krediyle taşıt almayı pek sevmeyen tüketiciler bu kez fikir değiştirmiş görünüyorlar. Taşıt kredilerinde yılbaşından bu yana genişleme yüzde 3 seviyesinde…
Taksitli ticari kredilerdeki artış önceki haftalar göre ılımlı (yüzde 0,6) kaldı.
Kredi kartları sert (yüzde 2,8) yükseldi. Tüketici Mayıs ayındaki kısıtlamalardan kurtulduktan sonra harcamaya başladı. Ancak kredi kartları yılbaşına göre hala yüzde 3 geride…
Hacimleri mevduat bankalarına göre çok düşük olmasına karşın “kalkınma ve yatırım bankaları” ile “katılım bankaları” da tüketici kredilerindeki genişlemeye eşlik etti.
Ancak “finansman şirketlerinin” yılbaşından bu yana süren donuk hali sürüyor. Kredileri yılbaşına göre yüzde 21 gerilemiş durumda. Yoğun olarak tahsilatla meşgul görünüyorlar.
Toplam mevduat haftalık yüzde 1,5 artarak 3,1 trilyon TL’yi aştı.
Yurt içi yerleşik gerçek kişiler 12 Haziran haftasında 146 milyon dolar aldılar. 241 milyon dolar karşılığı avro sattılar. Altın mevduatlarını da 477 milyon dolar artırdılar.
Tüzel kişilerse 406 milyon dolar, 128 milyon dolar karşılığı avro aldılar. Kıymetli maden depo hesaplarını 12 milyon dolar artırdılar.
Bu arada belirtmek gerek “yurt içi yerleşiklerin” yabancı para mevduatları “mevduat bankalarında” 1 milyar 143 milyon dolar artarken katılım bankalarında 240 milyon dolar azaldı.
Diğer yandan “yurt dışı yerleşiklerin” yabancı para mevduatlarını azaltması sonucunda “toplam yabancı para mevduat” önceki haftaya göre 1 milyon dolar azaldı.
Yabancılar haftalar sonra 12 Haziran haftasında 49,9 milyon dolarlık hisse senedi aldılar. 719 milyon dolarlık tahvil sattılar.
Bu yüklü satışla tahvil pozisyonları rekor düşük seviye olan 7,1 milyar dolara indi. Hisse senedinde halen 23,45 milyar dolarlık pozisyonları var.

Şimdi de para arzı göstergelerine bakalım.
“Dolaşımdaki para” yüzde bir azaldı. Buna karşın vadesiz TL mevduat yüzde 3,5 ve vadesiz yabancı para mevduat yüzde iki arttı. Sonuç olarak para arzı M1’de haftalık yüzde iki genişlemiş oldu.
Merkez Bankasının döviz rezervleri Katar’la yapılan swap işlemi sonrası girdiği yatay seyri aynen sürdürdü. Net rezerv rakamları birkaç teknik nedenden dolayı tartışmalı. O yüzden bir rakam vermek yerine eğilimi vermek bana daha doğru görünüyor.

SONUÇ: Gelişen ülke tahvillerine giriş yaşanırken bizden bu kadar yüklü miktarda çıkış olması düşündürücü.
Krediler tarafında taşıta ve konuta hücum nidaları karşılık bulmuş görünüyor. 19 Haziran haftası daha iyi bir gösterge olacak.
Yurt içi yerleşikler bildiğiniz gibi… TL’den uzak, dolar ve altına yakın hayatı devam ettiriyorlar…

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER