A3 Haber

Vadesine bir yıl ya da daha az kalmış dış borç 164.5 milyar dolar

Vadesine bir yıl ya da daha az kalmış dış borç 164.5 milyar dolar

Vadesine bir yıl ya da daha az kalmış dış borç 164.5 milyar dolar
Haziran 18
13:45 2020

Merkez bankası kısa vadeli dış borç istatistikleri gelişmelerini açıkladı.
“Nisan sonu itibarıyla, kısa vadeli dış borç stoku, 2019 yılsonuna göre yüzde 6,8 oranında azalışla 115,2 milyar ABD doları olarak gerçekleşmiştir.
Bu dönemde, bankalar kaynaklı kısa vadeli dış borç stoku yüzde 4,9 oranında azalarak 53,5 milyar ABD doları olurken, diğer sektörlerin kısa vadeli dış borç stoku yüzde 11,2 oranında azalarak 52,4 milyar ABD doları düzeyinde gerçekleşmiştir.
2020 Nisan sonu itibarıyla, orijinal vadesine bakılmaksızın vadesine bir yıl veya daha az kalmış dış borç verisi kullanılarak hesaplanan kalan vadeye göre kısa vadeli dış borç stoku, 164,6 milyar ABD doları düzeyinde gerçekleşmiştir.
Söz konusu stokun 16,5 milyar ABD dolarlık kısmı, Türkiye’de yerleşik bankaların ve özel sektörün yurt dışı şubeleri ile iştiraklere olan borçlarından oluşmaktadır.
Borçlu bazında değerlendirildiğinde, toplam stok içinde kamu sektörünün yüzde 23,9, Merkez Bankası’nın yüzde 5,7, özel sektörün ise yüzde 70,4 oranında paya sahip olduğu gözlenmektedir.”

Aşağıdaki tablo ödenmesine bir yıl ya da daha az kalmış dış borç detaylarını gösteriyor. Görüldüğü üzere 164,5 milyar doların tümü bir yıl içinde ödenecek gibi bir sonuca varmak yanlış olur. Bankaların borçlarını hangi yüzdeyle çevirecekleri döviz ihtiyacının önemli bir belirleyicisi olacak. Bankaların mevduat yükümlülüklerin de önemli oranda yükümlülük olarak sürmesi beklenir.

Vadesine bir yıl ya da daha az kalmış dış borcun borçluya göre detayları da şöyle:

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER