A3 Haber

İnsan Hakları Derneği, HDP’nin yürüyüşündeki hak ihlallerini raporlaştıracak

İnsan Hakları Derneği, HDP’nin yürüyüşündeki hak ihlallerini raporlaştıracak

İnsan Hakları Derneği, HDP’nin yürüyüşündeki hak ihlallerini raporlaştıracak
Haziran 19
11:10 2020

İHD, HDP’nin düzenlediği ‘Darbeye karşı demokrasi yürüyüşü’nde yaşanan hak ihlallerini raporlaştıracak. HDP yürüyüşünü izlemek için valiliklere yapılan başvurulara ise yanıt verilmedi.

A3 Haber Merkezi- İnsan Hakları Derneği (İHD) MYK Üyesi Mehmet Zeki Tangüner, Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) düzenlediği ‘Darbeye karşı demokrasi yürüyüşü’nde yaşanan hak ihlallerini raporlaştıracaklarını söyledi. Hakkari ve Edirne’den yapılan yürüyüşü kentlerde bulunan şube yöneticileri ve üyeleri aracılığı ile gözlemlediklerini ifade eden Tangüner, HDP yürüyüşünü izlemek için valiliklere yaptıkları başvurularına yanıt verilmediğini belirtti.

HDP yürüyüşünün yapıldığı birçok kentte hak ihlallerinin yaşandığını belirten Tangüner, heyetin Batman’a geldiği gün Kozluk üç yoluna gitmeye çalışan bir çok insanın valiliklerin çıkardığı giriş çıkış engeline takıldığını ifade etti. Tangüner, “Batman Valiliği başta olmak üzere birçok kentte HDP’ye özel kentlere giriş çıkış yasakları kondu. Bu en başta seyahat engeline yönelik bir hak ihlalidir. Bunun dışında seçme ve seçilme hakkı ile siyasal parti faaliyetlerinin engellenmesine yönelik bir hak ihlalidir. Anayasa Mahkemesi’nin siyasi partilerin çalışmalarının engellenemeyeceğine yönelik net kararları vardır” dedi.

“Büyük bir hak ihlali”

Kozluk’a bir şekilde kendi imkanları ile yurttaşların ve partililerin gidebildiğini ifade eden Tangüner, “Yol boyunca HDP’nin geçeceği tüm güzergahlar jandarma ve polis tarafından zırhlı araçlar ile ablukaya alınmıştı. Ablukaya alınan bu güzergahlar işine, köyüne veya hastaneye gidebilecekler için büyük bir hak ihlalidir. Yani bir siyasi partiye abluka değil tüm bölge insanına bir abluka uygulandı” değerlendirmesinde bulundu.

Kozluk’ta ilginç bir uygulama ile karşılaştıklarını ifade eden Tangüner, “Yürüyüşçülere verilecek çiçeği taşıyan partili dahi çiçek taşıdığı için GBT uygulaması ile engellenmiştir. İHD olarak biz de yaşanan uygulamalardan nasibimizi aldık. Heyeti takip ederken bir polis aracı tarafından sürekli taciz edilerek konvoydan uzaklaştırılmak istendik ve maalesef kimlik kontrolü, yoğun trafik ve bahaneleri ile gözlem yapmamız engellenmiştir. Dünyanın hiçbir yerinde insan hakkı savunucularının çalışmalarının engellenemeyeceği çok açıktır. Ama bizim yaşanabilecek hak ihlallerini gözlemleme şansımızı elimizden almak istediler” diye konuştu.

“Diyarbakır’a giden heyet şiddete maruz kaldı”

Batman’da fiziki bir şiddetin yaşanmamasının sevindirici olduğunu söyleyen Tangüner, şöyle konuştu: “Edirne’de yaşanan şiddet görüntüleri ortada iken benzeri de Batman’dan çıkıp Diyarbakır’a giden heyetin şiddete maruz kaldığını basın tarafından ve Diyarbakır İHD üyelerimiz tarafından tespit edildi. Bir milletvekiline gaz sıkılması, polis kalkanı ile şiddet uygulanması kabul edilemez ve sadece bir vekile değil 6 milyon seçmene yapılmış bir şiddet ve hak ihlalidir.

Tangüner yapmış oldukları gözlemleri raporlaştıracaklarını ve ilerleyen günlerde genel merkezleri tarafından kamuoyuna duyurulacağını belirterek, hak ihlallerinin yaşanmaması için hukuki yaptırımların devreye girmesi gerektiğini söyledi.

About Author

Uğraş Vatandaş

Uğraş Vatandaş

Related Articles

TÜM HABERLER