A3 Haber

Kıdem tazminatı ‘torba’dan çıkarıldı: Esnek çalışma pakette yer alacak

Kıdem tazminatı ‘torba’dan çıkarıldı: Esnek çalışma pakette yer alacak

Kıdem tazminatı ‘torba’dan çıkarıldı: Esnek çalışma pakette yer alacak
Haziran 21
09:20 2020

Hükümet, kıdem tazminatı değişikliğini, işçi ve işveren temsilcilerinin itirazı üzerine “torba yasa önerisi”nden şimdilik çıkardı. Ancak 25 yaş altı ile 50 yaş üstünü kıdemden uzaklaştıracak esnek çalışma düzenlemesinin pakette yer alacağı belirtiliyor.

A3 Haber Merkezi- AKP hükümeti, “İstihdam kalkanı paketi” olarak adlandırılan “torba yasa önerisini” bu hafta TBMM’ye sunacak. Daha önce paketin içerisinde kıdem tazminatı değişikliği de vardı. Ancak işçi örgütlerinin yoğun itirazları üzerine kıdem düzenlemesinin “torba öneriden” çıkarıldığı öğrenildi. Bu konuda işçi ve işveren örgütleri arasında uzlaşma yok.

Hükümet, işçi ve işveren örgütlerinden kendi aralarında değerlendirme yapmalarını ve önerilerini sunmalarını istedi. Cumhurbaşkanlığı’nda son yapılan toplantıda hükümet kıdem tazminatı değişikliği konusunda kararlılığını dile getirdi. Meclis’in temmuzda tatile girmesi bekleniyor. Bu nedenle kıdem tazminatı değişikliğinin ekim ayında, Meclis açıldıktan sonra, yeniden gündeme getirileceği dile getiriliyor.

Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi, bu hafta TBMM’ye gelecek

Cumhuriyet’ten Mustafa Çakır’ın haberine göre, hükümet, kıdem tazminatını fona dönüştürerek Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi’nin bir parçası yapma hazırlığını erteledi ancak bu hafta Meclis’e gelecek pakette 25 yaş altı ile 50 yaş üstü çalışanlar için düzenleme olması bekleniyor. 25 yaş altı ile 50 yaş üstüne esnek, kısmi zamanlı çalışma getirilecek.

Belirli süreli iş sözleşmesi”nin kararlaştırılan sürenin dolmasıyla kendiliğinden sona ermesi hali, kıdem tazminatı ödenmesini gerektiren haller arasında sayılmıyor. Bu nedenle de kıdem tazminatı ödenmiyor. Yargıda da bu yönde alınmış kararlar bulunuyor. Hükümetin getireceği paket ile 25 yaş altı ve 50 yaş üzeri için “belirli süreli iş sözleşmesi” öngörülmesi halinde bu yaş gruplarında kıdem tazminatı zora giriyor. Böyle bir durumda bu işçilerin kıdem tazminatı alamayacakları vurgulanıyor.

About Author

Uğraş Vatandaş

Uğraş Vatandaş

Related Articles

TÜM HABERLER