A3 Haber

Savunma kazandı: Barikat açıldı, baro başkanları Anıtkabir’e doğru yürüyüşe geçti

Savunma kazandı: Barikat açıldı, baro başkanları Anıtkabir’e doğru yürüyüşe geçti

Savunma kazandı: Barikat açıldı, baro başkanları Anıtkabir’e doğru yürüyüşe geçti
Haziran 23
13:03 2020

İktidarın baroları bölme projesine karşı Türkiye’nin dört bir yanından “Savunma Yürüyüşü” başlatan baro başkanları, Ankara’ya girişte polis engeliyle karşılaşmalarının ardında oturma eylemi ile mücadeleyi kazandı. 24 saatlik eylemin ardından baro başkanlarının Anıtkabir’e yürüyüşüne izin verildi.

Bulundukları illerden “Savunma Yürüyor” eylemiyle geldikleri Ankara’ya girmeleri pıolis tarafından engellenince bir inşaatın şantiye alanında 24 saattir eylem yapan baro başkanları kazandı. Baro başkanları, önce Eskişehir yolunda 300 metre yürüyecek, ardından otobüslerle Tandoğan’a geçecek. Buradan yeniden Anıtkabir’e yürüyecekler.

Edinilen bilgilere göre Türkiye Barolar Birliği eski başkanı ve CHP eski genel sekreteri Önder Sav İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile görüştü. Sav ve diğer yetkililerin yaptıkları görüşmeler sonucunda baro başkanlarının yürüyüşlerine devam etmesi kararı alındı.

Buna göre polis çekilecek, baro başkanları bulundukları noktadan 200 metre boyunca yürüyüş gerçekleştirecek. Daha sonra otobüslere binecek olan baro başkanları, Tandoğan’da inerek Anıtkabir’e yürüyecek. Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Fezioğlu’nun ise yürüyüş kortejine alınmayacağı bildirildi.

Ne olmuştu?

İktidarın, baroların yapısını değiştirme çalışmasına karşı “eylemlilik süreci”ni başlatan baro başkanları, 19 Haziran Cuma günü, bulundukları illerden “savunma yürüyüşü”ne geçti. Yürüyüşe katılan 41 baro başkanı, dün sabah Eskişehir Yolu Ankara Giriş Kapısı önünde buluşarak kente toplu giriş yapacak ve 11.30’da Anıtkabir’de olacaktı. Ankara Barosu’na bağlı avukatlar da kent girişinde başkanları karşılayacaktı. Ancak Ankara Emniyeti’ne bağlı polisler, giriş kapısına 500 metre kala başkanların önünü kesti.

Feyzioğlu: İstifa etmemi gerektiren herhangi bir durum yok, konu benimle ilgili değil

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, baro başkanlarının kendisine olan tepkisinin ardından açıklamalarda bulundu. Baro başkanlarının istifa çağrısında bulunduğu Feyzioğlu, “İstifa etmemi gerektiren herhangi bir durum yok. Benle ilgili değil. Ben kanun koyucu değilim” dedi.

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, gazeteci Cüneyt Özdemir’in YouTube kanalında canlı yayında açıklamalarda bulundu.

Feyzioğlu, “Neden detsek vermek yerine Anıtkabir’e gittiniz?” sorusuna, “biz o yürüyüşe katılmak istemedik. O da bizim hakkımız. Her dünya görüşünden insanın gittiği bir yer Anıtkabir. Benim önerdiğim programı bazı baro başkanları tasvip etmedi” diye yanıt verdi.

Feyzioğlu’nun, “Benim tercih ettiğim yöntem slogan atmak değil” diyerek eylem yapan baro başkanlarını eleştirmesi sonrasında Cüneyt Özdemir’den “Haksızlık etmeyin!” tepkisi geldi.

Feyzioğlu’nun açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

  • Hepsi başımın üstüne, onlara tek söz söylenemez. Çünkü çok zor şartlarda sabahı ettiler ve temel hakları ihlal edildi. Silahsız saldırısız yürüyüş hakkı temel haktır.”
  • Ben 48 saattir ayaktayım, hiç uyumadım. Dün gece Barolar Birliği’nde sabah 5’e kadar telefon görüşmeleri yapıyordum.
  • Meclis başkanına hem şahsen gittim hem de en az dört kez aramışımdır. Saat 4.5-5. Çözüldü deniyor çözülmüyor. Soğuk yağmur yağıyor. Battaniye göndermek istiyorsunuz, içeri sokmakta sorun yaşıyorsunuz. Soktuk bir şekilde. Bir taraftan İbrahim Kalın’a mesaj atıyorum. Kiev’deymiş. Sayın Süleyman Soylu, sabah 9.30 gibi çözüyoruz. Bana birazcık vakit. Kaymakamların bir yemin töreni var. biter bitmez nasıl çözüleceğine dair sizi arayacağım’ dedi.
  • (Instagram’da fotoğraf paylaştınız. Doğal olarak ikiye bölündü gibi bir düşünce geliyor herkesin aklına…) Biz onların itilip kakıldığını bilmiyorduk. Biz arabalara bindiğimizde itiş kakışı öğrendik. Kabul edilemez bir şey. Bunların hepsi çok üzücü bir şey. Ben şunu soruyorum: Ne kazandık? Kanunu ben çıkarmıyorum. Bazı arkadaşların hedefinde ben varım, anlıyorum. Şu anda bizim çok yakın bir sorunumuz var o sorun da ben değiliz. Çoklu baro.
  • (Sizin AKP’yi desteklediğiniz yönünde eleştiriler var. Destekliyor musunuz?) Hayır. Yürüyüşe yine gitmedim. Yürümüyorum. Çünkü Meclis’in kapısı açık. Ama bu soruları soracaksak, ki yine arkadaşlarım üzülecek.
  • (İstifa etmeyi düşünüyor musunuz?) İstifa etmemi gerektiren herhangi bir durum yok. Benle ilgili değil. Ben kanun koyucu değilim.”
  • Diliyorum iş çözülür. Yürüyorlarmış şimdi. Oradan Anıtkabir’e gideceklermiş. Bütün bunlar eğer o  otobüslerin önü kesilmeseydi o kadar kardeşçe olacaktı ki. Herkes kendi tercih ettiği yolu izlemiş olacaktı. Yürümek istemeyenler de Anıtkabir’e gelecekti. Anlaşmayacaktık belki bazı baro başkanlarıyla ama uzaktan selamlaşacaktık. Anıtkabir’de buluşacak, bir ortak paydamız olacaktı. Ne kazandık buradan Türkiye olarak ben bunu soruyorum. (Bu soruyu kime soruyorsunuz?) Baro başkanlarına sormuyorum. Türkiye’ye soruyorum. Onlar Ankara’nın son 10 yılda gördüğü en şimşekli, yağmurlu günlerden birinde dışarıdalardı. Onlara şimdi hiçbir şey sormuyorum. Onlar istedikleri herkese kızabilirler.
  • “(Barolar çoktan bölünmüşe benziyor. Ne dersiniz?) Fikri bölünmüşlükle kurumlara yansımamalıdır. Ankara Baro Başkanı belki benim istediğim kadar erken gitmeyecek ama gidecek. Ben istedikleri zaman gitmeyeceğim ama gideceğim Ama kurumlar kalacak.

Baro başkanları Anıtkabir’de

İktidarın “çoklu baro” hazırlığına karşı illerinden “Savunma Yürüyor” sloganıyla geldikleri Ankara’da polisin engellemesiyle karşılaşan baro başkanları 24 saatlik eylemden sonra amaçlarına ulaştı ve Anıtkabir’e gitti.

Baro başkanları, Ankara girişinde bir inşaatın şantiye alanında polis bariyerleri altında, yağan yağmura rağmen 24 saatlik oturma eyleminin ardından İçişleri Bakanlığı’nda yürüten girişimler sonucu önce 200 metre yürüdüler. Ardından otobüslerle Tandoğan meydanına giden baro başkanları buradan Anıtkabir’e geçtiler.

Baro başkanları, Anıtkabir’de Aslanlı Yol’dan yürüdükten sonra Atatürk’in mozolesi önünde saygı duruşunda bulundular.

 

 

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER