A3 Haber

Sırbistan’da seçimlerin kazananı sağcı Sırp İlerleme Partisi

Sırbistan’da seçimlerin kazananı sağcı Sırp İlerleme Partisi

Sırbistan’da seçimlerin kazananı sağcı Sırp İlerleme Partisi
Haziran 23
11:31 2020

Sırbistan’daki genel seçimleri, iktidardaki sağcı Aleksandr Vucic’in partisi SNS yeniden kazandı.

Sırbistan’da haftasonu yapılan genel seçimleri Cumhurbaşkanı Aleksandr Vucic’in liderliğini yaptığı Sırp İlerleme Partisi (SNS) kazandı.

Sırp Devlet Televizyonu’nun sandık çıkış anketlerine göre, popülist söylemleriyle öne çıkan iktidardaki SNS, seçimi yüzde 63,4 ile kazandı.

Vucic zaferini ilan etti

İlk sonuçların medyada duyulmasının ardından Cumhurbaşkanı Aleksander Vucic, seçim zaferini ilan etti. Vucic bu durumu ‘tarihi’ olarak nitelendirdi.

Belgrad’daki SNS genel merkezinde partili taraftarlara hitap eden Vucic, “Bu tarihi destek için halka minnettarım. Her yerde kazandık, daha önce hiç kazanamadığımız yerlerde de kazandık.” ifadelerini kullandı.

Muhalefetin koronavirüs salgını nedeniyle boykot ettiği, resmi olmayan ilk sonuçlara göre, hükümetin koalisyon ortağı Sırbistan Sosyalist Partisi (SPS) ikinci sırada yer aldı.

SPS-JS ittifakı yüzde 10,7 oy aldı

Açıklanan sonuçlara göre, Sırbistan Sosyalist Partisi (SPS)-Eşsiz Sırbistan (JS) ittifakı yüzde 10,7 ve Sırp Vatanseverler Birliği (SPAS) 4,1 oy elde etti.

Sadece 3 siyasi partinin yüzde 3’lük seçim barajını geçtiği görülen seçimde, 250 sandalyeli ulusal mecliste SNS’nin 180, SPS-JS’nin 30, SPAS’ın ise 11 milletvekili çıkarabileceği belirtiliyor.

Sandığa gitme oranı yüzde 46,8

Kayıtlı 6 milyon 584 bin 376 seçmenin bulunduğu ülkede, sandığa giden seçmen oranı ise yüzde 46,8 olarak açıklandı.

Koronavirüs salgınının gölgesinde gerçekleştirilen seçimlerde halk, ulusal meclisin yanı sıra Voyvodina Özerk Bölgesi’nin 120 sandalyeli meclisi ile ülke genelindeki şehir ve ilçelerin belediye meclislerinin yeni üyelerini de belirledi.

Bu arada, seçimleri boykot çağrısı yapan muhalif Sırbistan İçin Birlik (SzS) ittifakı, katılımın düşük olmasının boykotun başarılı olduğunu gösterdiğini bildirdi.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER