A3 Haber

S&P: Türkiye’de sorunlu krediler 2021 yılına kadar yüzde 20’yi aşacak

S&P: Türkiye’de sorunlu krediler 2021 yılına kadar yüzde 20’yi aşacak

S&P: Türkiye’de sorunlu krediler 2021 yılına kadar yüzde 20’yi aşacak
Haziran 24
10:45 2020

S&P Global Ratings, Türkiye bankacılık sektöründeki sorunlu kredilerin, ekonomik daralma ve liradaki değer kaybının etkisiyle 2021’e kadar yüzde 20’yi aşacağını tahmin etti.

Kredi derecelendirme kuruluşu S&P Global Ratings Türkiye bankacılık sektöründeki sorunlu kredilerin önümüzdeki seneye kadar yüzde 20 seviyesini aşacağını tahmin etti. Sebep olarak ülkenin içerisinde bulunduğu ekonomik daralma ve liradaki değer kaybı gösterildi.

S&P sektörde takipteki alacak (NPL) oranının son verilere göre yüzde 4,6 ile görece düşük düzeyde olmasına rağmen Türkiye’deki bankaların, diğer gelişmekte olan ülkelere kıyasla yüksek şirket borçları gibi baskı yaratan unsurlar ile karşı karşıya olduğunu belirtti.

Kuruluştan dün akşam yapılan açıklamada, “Kredi Garanti Fonu (KGF) ve son dönemde kamu bankaları üzerinden hızla kredi verilmesine ek olarak dövizle borçlanma oranının çok yüksek olması gibi spesifik nedenler riskleri artırıyor” denirken, döviz kredilerin toplam kredilere oranının yüzde 37’si seviyesine yakın olduğu ifade edildi.

Türkiye, Bangladeş ve Arjantin ile aynı grupta

Dünya gazetesinde yer alan habere göre, S&P’den yapılan açıklamada “2021’e kadar NPL’lerin yüzde 11-12 seviyesine yükselmesini, Eylül 2019’da yüzde 10 düzeyinde olan sorunlu kredilerin (NPL ve yeniden yapılandırılan krediler) yüzde 20 seviyesini aşmasını bekliyoruz” denildi.

Kuruluş ek olarak Türkiye’de kuvvetler ayrılığı ilkesinin zayıf durumda olduğuna ve bu nedenle TCMB ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) aldığı kararların kalitesi ve bağımsızlığına yönelik soru işaretleri oluştuğuna yer verdi.

Türkiye’nin bankacılık sektörünün Azerbaycan, Mısır, Kazakistan, Yunanistan, Bangladeş ve Arjantin ile aynı grupta değerlendirdiği söylendi.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER