A3 Haber

Perşembe verileri: Konut ve taşıt kredileri duyduğunuz gibi…

Perşembe verileri: Konut ve taşıt kredileri duyduğunuz gibi…

Perşembe verileri: Konut ve taşıt kredileri duyduğunuz gibi…
Haziran 25
19:25 2020

19 Haziran haftasında “toplam krediler” yüzde 0,55 büyüyerek 3 trilyon 114 milyar TL’ye ulaştı.

Mevduat bankalarının konut kredileri 5,9 milyar TL (yüzde 3) arttı. Taşıt kredileri bu hafta da genişledi ve 5 milyar 381 milyona ulaştı. İki haftalık kredi büyümesi yüzde 10’u buldu.
Diğer tüketici kredileri ılımlı artışlarını sürdürdü. Taksitli ticari krediler yavaşlamayı sürdürdü ve haftalık yüzde 0,5 büyüdü.

Kredi kartlarındaki artış da yavaşladı ve yüzde 1’in altında kaldı.

Katılım bankalarındaki kredi genişlemesi haftalık yüzde 3’ü buldu. Konut, taşıt, diğer tüketici kredilerindeki artışlar başı çekerken taksitli ticari krediler de önceki haftalardaki temposunun üzerinde arttı.

Yabancılar 19 Haziran haftasında 76 milyon dolarlık hisse senedi, 86 milyon dolarlık tahvil aldı. Aylardır ilk kez iki kategoride de alım yapmış oldular.

Yurt içi yerleşiklerin yabancı para mevduatında tüzel kişilerin hesaplarındaki 1 milyar 44 milyon dolarlık azalma dikkat çekti. Azalma hemen hemen tamamen mevduat bankalarındaki hesaplarda oluştu.

Gerçek kişilerin yabancı para mevduatı, katılım bankalarındaki 234 milyon dolar azalmadan dolayı nette 228 milyon dolar eksildi.

Bu noktada mevduat bankalarındaki gerçek kişilerin dolar hesaplarını 347 milyon dolar artırdığını buna karşılık altın hesaplarının 143 milyon dolar, Euro hesaplarınınsa 181 milyon dolar eksilttiğini belirtmemiz gerek.

Para arzı göstergesi M1 haftalık yüzde 2,2 önceki haftaların çok üzerinde arttı. Artış ağırlıklı olarak vadesiz TL mevduatlardaki 17 milyar TL’lik artıştan kaynaklandı.

SONUÇ:

Kredilerdeki genişleme özellikle konutta sürpriz olmadı. Taşıtta kredi artışının sürmesi bir parça sürpriz oldu zira geleneksel olarak taşıt kredisi pek tercih edilen bir kredi türü değildi.

Yabancıların az miktarda da olsa hem hisse hem tahvil almaları kötümserliğe bir es vermiş oldu.

Dolarizasyon tarafında bir davranış değişikliği gözlenmedi. Tüzel kişilerin yabancı para mevduatındaki azalışın arka planında dış borç ödemesi ve/veya işler açılmaya başladığı için sermaye ihtiyacı olabilir.

Parasal genişlemede iki haftadır artan vadesiz mevduat dikkat çekti. Yılbaşından bu yana kur etkisinden arındırılmış M1 artışı yüzde 40’a kadar yükselmiş oldu.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER