A3 Haber

Rusya sandık başında: Değişiklik onaylanırsa Putin 2036’ya kadar görev başında kalabilir

Rusya sandık başında: Değişiklik onaylanırsa Putin 2036’ya kadar görev başında kalabilir

Rusya sandık başında: Değişiklik onaylanırsa Putin 2036’ya kadar görev başında kalabilir
Haziran 25
09:44 2020

Rusya, Devlet Başkanı Vladimir Putin’in yeniden seçilmesi halinde 2036 yılına kadar iktidarda kalmasına olanak sağlayacak anayasa değişikliği referandumu için sandık başında.

Ülkede muhalefetin “anayasal darbe” olarak nitelediği anayasa değişikliği için oy kullanma süreci perşembe günü başlayacak ve 1 Temmuz’da sona erecek. Resmi tarihi 1 Temmuz olan referandum için oy kullanma süreci, koronavirüs salgını nedeniyle bir hafta erken başladı.

Covid-19 salgınında dünya genelinde en çok vakanın görüldüğü 3. ülke olan Rusya’da, referandum için oy kullanacaklara maske ve el dezenfektanı gibi koruyucu önlemlerin sağlanacağı belirtildi. Referandumun 22 Nisan’da yapılması planlanmış ancak Covid-19 nedeniyle ertelenmişti.

Anayasa değişikliğinin halk oyuyla onaylanması halinde, 2024’te görev süresi dolacak Putin, 6’şar yıldan 2 dönem daha seçilebilecek.

1999’dan bu yana başbakan ve devlet başkanı olarak iktidar koltuğunu koruyan Putin, referandum sonucunun “evet” çıkmasıyla 84 yaşında olacağı 2036 yılına kadar Kremlin’de kalabilecek.

Muhalefet lideri Navalny boykot çağrısı yaptı

Anayasada yapılması tasarlanan bir dizi değişiklik içinde en çok tartışılanı, Putin’in görev süresiyle ilgili bölümler oldu.

Muhalefet lideri Alexei Navalny’e göre, referandumun tek amacı Putin’in görev sayacını sıfırlamak ve ona ömür boyu başkanlık hakkı vermek. Navalny değişikliği anayasal bir darbe olarak nitelendiriyor.

Navalny, oylama öncesi destekçilerine referandumu boykot etme çağrısı yaptı. Öte yandan bağımsız araştırma kuruluşu Levada’ya göre Putin’in onay oranı son iki yılda yüzde 79’dan yüzde 59’a geriledi. Buna göre Putin’in kabul görme oranı 2020’de, 1999’dan bu yana en düşük seviyeye indi.

Mevcut kanunlar 2024’e kadar izin veriyor

Euronews’te yer alan habere göre, Putin pazar günü yaptığı açıklamada, anayasal değişikliğin onaylanması halinde, seçimlerde yeniden aday olabileceğini söyledi. Henüz kendisi için net bir karar vermediğini ifade eden Putin, “Halef aramak yerine işimize bakmalıyız” şeklinde konuştu.

Mevcut kanunlar, Putin’in görev süresinin dolduğu 2024’ten sonra yeniden seçilmesine olanak vermiyor.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER