A3 Haber

BM’ye ait araçta cinsel ilişkiye girerken yakalandılar: Şoke olduk!

BM’ye ait araçta cinsel ilişkiye girerken yakalandılar: Şoke olduk!

BM’ye ait araçta cinsel ilişkiye girerken yakalandılar: Şoke olduk!
Haziran 27
10:03 2020

İsrail’de BM’ye ait araçta cinsel ilişki videosunun sosyal medyada yayılmasının ardından açıklama yapan BM, yaşananlardan dolayı rahatsız olduklarını belirtirkensoruşturma açıldığını duyurdu.

İsrail’de Birleşmiş Milletler’e ait olduğu öne sürülen bir aracın arka koltuğunda cinsel ilişkiye girildiği görülen bir videonun sosyal medyada yayılmasının ardından açıklama yapan BM, olaydan ‘derin rahatsızlık duyulduğu ve şoke olunduğunu’ belirterek soruşturma açıldığını bildirdi.

Toplamda 18 saniyelik görüntüde, üzerinde BM’yi sembolize eden (UN) harfleri bulunan beyaz aracın arka koltuğunda bir erkek ve kucağında oturan kırmızı kıyafetli bir kadının ilişki yaşadığı görülüyor. Seyir halindeki aracın ön koltuklarında iki kişi daha bulunuyor.

Dujarric: Videoda görülen davranış iğrenç

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in Sözcüsü Stephane Dujarric yaptığı açıklamada, örgütün ‘videoda görülenlerden hem şoke olduğunu hem de derinden rahatsızlık duyduğunu’ dile getirdi.

Dujarric, “Videoda görülen davranış iğrenç ve BM personeli tarafından cinsel istismarla mücadele açısından elde ettiğimiz ve elde etmek için mücadele verdiğimiz her şeye aykırı” ifadelerini kullandı.

Görüntünün Tel Aviv’in ana caddelerinden sahil kesimindeki HaYarkon’da çekildiği belirlendi.

BM, olayı araştırdığını, videoda görülen kişilerin kimliklerinin tespit edilmeye yakın olduğunu, araçtaki kişilerin İsrail’de görevli barış gücü misyonuna mensup olduklarına inanıldığını kaydetti.

Dujarric, soruşturmanın BM İç Gözetim Hizmetleri Ofisi (OIOS) tarafından yürütüldüğünü ve ‘çok hızlı bir şekilde ilerlediğini’ salık verdi. Dujarric, “Soruşturma sürecinin acilen sonuçlanmasını bekliyor ve gerekli adımları derhal atmayı planlıyoruz” dedi.

Araç UNTSO’ya mı ait?

Euronews’te yer alan habere göre, videoda net görülmese de aracın Birleşmiş Milletler Mütareke Gözlem Örgütü’ne (UNTSO) ait olduğu sanılıyor. UNTSO, 1948’de İsrail devletinin kurulmasının ardından Orta Doğu’da gözlemci sıfatıyla barışın tesisi ve gözlemlenmesi gibi misyonlar üstleniyor. Örgütün sitesine göre bölgede 153 askeri gözlemci bulunuyor.

Cinsel ilişkide bulunan personelin BM davranış kurallarını ihlal ettiği kesinlik kazanırsa disiplin cezası alabilir. Ancak personele karşı ağır cezai yaptırımlar sadece kendi vatandaşı oldukları ülkelerce verilebiliyor.

Eleştirmenlerse Afrika’dan Afganistan’a BM barış gücü misyonlarında görevli personelin cinsel istismar konusunda karnesinin hayli kötü olduğunu belirterek videodaki kişilerin ciddi ceza almayacağı görüşünü dile getiriyor.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER