Site icon A3 Haber

İzmir Yaşam Alanları: Turizm kisvesi altında Çeşme Yarımadası’na saldırıyorlar, talana izin vermeyeceğiz

Kamuyounda tepkilere neden olan Çeşme Turizm projesi hakkında açıklama yapan İYA Meclis’i, talana karşı duracaklarını vurgularken bölgede yaşanan su sıkıntısına dikkat çekti. Açıklamada, “Mevcut haliyle bile su sorunu olan İzmir’in, bu sorununa çözüm bulmadan nüfus yoğunluğu getirecek her türlü projelerden kaçınması zorunluluktur“ denildi.

A3Haber Merkezi- İzmir Yaşam Alanları Meclisi, kamuoyunda tepkilere neden olan ‘Çeşme Turizm Projesi’ hakkında basın açıklaması yayımladı. İzmir Yaşam Alanları Meclisi’nden yapılan açıklamada, ‘turizm’ adı altında yaşam alanları tahrip edileceği ve sermayenin daha da zenginleşmesine hizmet edeceğine vurgu yapıldı. Açıklamada, bölgedeki demografik yapının değişeceği ve Alaçatı örneğinde olduğu gibi kültürel değerlerin de yok olacağı savunuldu.

“Projenin yüzde 26’sı orman alanı, yüzde 10’u tarım arazisinde yer alıyor”

Yarımadanın 300 milyon metrekare büyüklüğünde olduğu hatırlatırlırken, “Proje bu alanın yüzde 55’inden yani yarısından fazlasını (16 bin 624 hektarı) kapsamaktadır. Bu alanın yüzde 97’si kamunundur. El değmemesi gereken bakir alanlardır. Sahiller ve deniz alanları bu rakamın dışında iken, projenin yüzde 26’sı, (4 bin 293 hektar), tescilli orman alanlarında uygulanacaktır. Proje alanının yaklaşık yüzde 10’u (16 bin dekarı) tarım arazisidir” ifadelerine yer verildi.

Su sıkıntısı vurgusu

İYA tarafından yapılan açıklamada bölgedeki su sıkıntısının altı çizilirken, “İzmir için kişi başına yıllık su miktarı bin 316 metreküp olarak hesaplanmaktadır. Bu değer de su kısıtı bulunan yerler için verilen bin 500 metreküp değerinin altındadır. 100 bin kişi denilen istihdam kapasitesi düşünüldüğünde bile su gereksinimi önemlidir. Mevcut haliyle bile su sorunu olan İzmir’in, bu sorununa çözüm bulmadan nüfus yoğunluğu getirecek her türlü projelerden kaçınması zorunluluktur“ denildi.

İYA’dan yapılan açıklamanın tamamı şu şekilde:

 

Exit mobile version