A3 Haber

AKP’nin barolara bakış açısı: Avukatlar için baronun varlığının yokluğunun bir anlamı yok

AKP’nin barolara bakış açısı: Avukatlar için baronun varlığının yokluğunun bir anlamı yok

AKP’nin barolara bakış açısı: Avukatlar için baronun varlığının yokluğunun bir anlamı yok
Haziran 29
10:40 2020

AKP’nin baroların yapısını değiştirmeyi hedefleyen, çoklu baro sistemini ve muhalif baroların delege sayısını azaltmayı öngören yasa teklifi girişimine karşı Türkiye’nin dört bir yanından tepkiler gelmiş ve baro başkanları ‘Savunma Yürüyor’ eylemiyle Ankara’ya yürümüştü. AKP Grup Başkanvekili Cahit Özkan verdiği röportajda partisinin barolara bakış açışını gözler önüne serdi. Baroların demokratik açıdan sorunlu olduğunu iddia eden Özkan, baroların siyaset yapmaktan başka amaçlarının olmadığını belirtti.

A3 Haber Merkezi | İktidarın baroları bölme projesine karşı çalışmalar sürerken barolar alınacak karara engel olmak için tepkilerini göstermeye devam ediyorlar. AKP’nin baroları hedef alan yasa teklifi girişimine karşı Türkiye’nin dört bir yanından avukat ve barolar bir araya gelerek ‘Savunma Yürüyüşü’nü gerçekleştirmişti.

AKP’nin barolara bakış açısını AKP Grup Başkanvekili Cahit Özkan yandaş gazete Sabah’a yaptığı açıklamayla özetlemiş oldu. Baroların meslektaşlarının çözmek yerinde dar bir çerçevede siyaset yaptığını iddia eden AKP’li Özkan, “Milli iradeye karşı tahakküm kuram bir vesayet anlayışı bu yapılarda egemen hale gelmiştir. Biz diyoruz ki mevcut Barolar sistemi bir; demokratik açıdan sorunludur. İki; bu oligarşik yapı siyasi bir vesayet kurumu haline gelmiştir. Üç; bunlarla uğraştığı için mesleki hiçbir faaliyetle ilgilenmiyor ve meslektaşlarına hiçbir faydası olmuyor” dedi.

Avukatların yaşadığı sorunlar gündeme geldiğinde direkt hükümete eleştiriler geldiğini ifade eden Özkan, “Sizin siyaset yapmaktan başka bir anlayışınız yok mu?” şeklinde konuştu.

“Avukatlar için baronun varlığının yokluğunun bir anlamı yok”

30 avukatın olduğu barodaki sorunla, 50 bin avukatın olduğu yerdeki sorunun aynı olmadığını belirten Özkan, “Avukatlar için baronun yokluğu varlığının bir anlamı yok. O yüzden seçimlerine bile gitmiyor. Anadolu barolarında seçimlere katılım yüzde 90’lara çıkarken İstanbul’da bu oran yüzde 50’lere geriliyor.”

‘Savunma Yürüyüşü’nün Ankara ve İstanbul Baroları’nın baskısıyla gerçekleştiğini iddia eden AKP’li Özkan, “Bunlar diyor ki yüzde 60 çoğunluk bizde. Siz yürümezseniz Barolar Birliği kaynaklarından göndermeyiz. Onlar da kendi lehlerine bir düzenleme olmasına rağmen yürümek zorunda kalıyorlar.”

Türkiye’de 130 bin avukat bulunduğunu yürüyüşlerde ise az kişinin yer aldığını söyleyerek baro ve avukatların direnişini küçümseyen AKP’li Özkan, barolarda büyük bir rant olduğunu söyleyerek skandal ifadeler kullandı.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER