A3 Haber

Türkiye’de ikinci normalleşme süreci başladı: İşte bugün açılacak yerler…

Türkiye’de ikinci normalleşme süreci başladı: İşte bugün açılacak yerler…

Türkiye’de ikinci normalleşme süreci başladı: İşte bugün açılacak yerler…
Temmuz 01
09:50 2020

Koronavirüs tedbirleri kapsamında salgına karşı alınan kararların 1 Haziran itibariyle kaldırılmaya başlanmasının ardından normalleşme sürecinin ikinci adımı bugün başladı. Sinema salonu, düğün salonu, internet oyun alanları gibi yerler bugünden itibaren yeniden kapılarını açacak. Peki bugünden itibaren faaliyete geçecek yerlerdeki koronavirüs tedbirleri ne? İşte alınan yeni tedbir kararları…

Türkiye’de koronavirüs salgınına karşı alınan tedbirlerin kaldırılmaya başlanmasıyla birlikte normalleşme adımları atılmaya başlanmıştı. 1 Haziran itibariyle kısıtlamaların kaldırılmaya başlanmasının ardından vaka sayılarında yaşanan artış sonra yurttaşlarda endişe yaratmıştı. Bugün de normalleşme adımlarının son aşaması başlıyor.

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı karar sonrası, İçişleri Bakanlığı 1 Temmuz’da faaliyetine yeniden başlayacak olan işletmelerle ilgili genelge yayınlamıştı.

Sosyal mesafe kuralı ve hijyen tedbirleri kapsamında, sinema salonu, düğün salonu, internet oyun alanları gibi yerler bugünden itibaren yeniden kapılarını açacak. Nargile kafe ve eğlence yerlerinin durumu ise henüz açıklanmadı.

Sinema ve Tiyatrolar açılıyor

Koronavirüs nedeniyle mart ayında faaliyeti durdurulan sinema, tiyatro salonu ve gösteri merkezleri gibi işletmeler 1 Temmuz’da yeniden açılacak. Normalleşme süreci kapsamında açılacak olan bu işletmelerde yeni kurallar geçerli olacak. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca yayınlanan genelgeye göre, alınacak tedbirlere göre, tesislerdeki klimalar dışarıdan temiz hava alacak şekilde çalıştırılacak.

Düğün salonları yarın açılıyor

İçişleri Bakanlığı, 81 İl Valiliği’ne “Düğün Törenlerinde Uygulanacak Tedbirler” konulu genelge gönderdi. Genelge ile yeni tip koronavirüs salgınının görüldüğü andan itibaren Sağlık Bakanlığı ve Koronavirüs Bilim Kurulunun önerileri, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın talimatları doğrultusunda salgının/bulaşmanın toplum sağlığı ve kamu düzeni açısından oluşturduğu riski yönetme, sosyal izolasyonu temin, mesafeyi koruma ve yayılım hızını kontrol altında tutmak amacıyla birçok tedbir kararı alınarak uygulamaya geçirildiği hatırlatıldı.

Sinema ve tiyatro salonlarındaki yeni kurallar

Normalleşme süreciyle tekrar hizmete açılacak olan sinema ve tiyatro salonları için yeni kuralların yer aldığı genelge Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yayınlandı. Yayınlanan genelgeye göre:

  • Tesislerde klimaların temiz havayı dışarıdan alacak şekilde düzenlemesi gerekecek.
  • Sinema ve tiyatro salonlarının girişlerinde ve içeride el dezenfektanı bulundurulacak.
  • Biletleme işlemlerinin tüm aşamaları mümkün olduğunca çevrimiçi ortamda yapılabilecek şekilde düzenlenecek.
  • Bunun dışında gelen seyircilerin oturma düzenlerinde de değişiklik yapılacak. Genelgeye göre seyirci koltuklarında kişiler arası her yönden bir koltuk boşluk bırakılarak salon kapasitesi yüzde 60’ı aşmamak kaydıyla sosyal mesafe planına uygun oturum düzeni sağlanacak.

Dügünlere koronavirüs güncellemesi

Normalleşme sürecinin atılan ikinci adımı kapsamında düğün salonları da bugün itibariyle açılıyor. Düğün salonları da pandemi süreci ile birlikte güncellenecek ve yeni kurallarla hizmete başlayacak. İçişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan genelgede belirtilen kuralların bazıları şöyle:

  • Düğünler, bulaşma riskini azaltmak amacıyla mümkün oldukça açık havada yapılacak ve süre kısa tutulacak.
  • Düğünlerin yapılacağı mekânların işletmecileri/sorumluları tarafından genel kullanım alanlarına ve oturma düzenine ilişkin mesafe planı hazırlanacak. Düğün mekânının misafir kapasitesi mesafe planına göre belirlenecek. Bu kapasiteye uygun sayıda misafir kabul edilecek ve kapasite bilgisi düğün mekânının girişinde görülebilir bir yere asılacak. Hazırlanan plan çerçevesinde mekânın girişlerinde ve sıra oluşabilecek her noktada mesafeyi sağlamaya yardımcı yer işaretlemeleri yapılacak.
  • Temizlik, maske ve mesafe kuralları ile uyulması gereken diğer kurallara ilişkin bilgilendirme afişleri düğün yapılacak mekânların girişlerine ve içerisinde uygun yerlere asılacak.
  • Misafirlerin girişlerde mutlaka ateş ölçümleri yapılacak. 38 C’den yüksek olan kişilerin en yakın sağlık kuruluşuna yönlendirilmesi sağlanacak. Ateş ölçen personel/sorumlu tıbbi maske ve yüz koruyucu kullanacak.

Eğlence mekanları, nargile kafeler ne zaman açılacak?

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Haziran ayı ortasında nargile kafeler ve eğlence mekanlarının bir süre daha kapalı kalacağını açıklamıştı.

Erdoğan yaptığı açıklamada, “Türkiye olarak biz de bilim kurulumuzun tavsiyeleri doğrultusunda virüsün yayılmasını engellemek ve insanımızın sağlığını korumak için pek çok önlem aldık. Nargile salonu, kıraathane, eğlence merkezi, gece kulübü, bar gibi tütün ürünlerinin yaygın olarak kullanıldığı mekanları süratle kapattık. Eğlence mekanları ile nargile içilen yerler bir süre daha kapalı kalmaya devam edecek. Bizim için insan sağlığı her türlü hesabın üzerindedir. Önümüzdeki dönemde de bu konudaki hassasiyetimizi ve kararlılığımızı sürdüreceğiz” demişti.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER