A3 Haber

Danıştay Ayasofya kararını açıklamadı

Danıştay Ayasofya kararını açıklamadı

Danıştay Ayasofya kararını açıklamadı
Temmuz 02
10:16 2020

Ayasofya’nın ibadete açılıp açılmayacağı tartışmaları sürerken, konuya ilişkin dosya bugün Danıştay’da görüldü. Yüksek Mahkeme’nin kararını daha sonra yazacağı duyuruldu. Danıştay’ın 15 gün içinde kararını açıklaması gerekiyor.

Ayasofya’nın müze statüsüne ilişkin tartışmalara noktayı yargı koyacak. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Danıştay’ı işaret ederek, ‘karar çıkması halinde ibadete açarız’ dediği Ayasofya dosyası, bugün Danıştay 10’uncu Dairesi’nde görüldü.

Mahkeme bugün kararını açıklamadı. Karar daha sonra yazılacak. Danıştay’ın bugün ya da 15 gün içinde kararını açıklama yetkisi bulunuyor.

Kararın iptali isteniyor

Ayasofya’ya ilişkin tartışmalar ise 1934 yılına dayanıyor. 1511 yılında camiye dönüştürülen Ayasofya, 1934 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla cami statüsünden müzeye çevrildi. Sürekli Vakıflar Tarihi Eserlere ve Çevreye Hizmet Derneği ise söz konusu karara karşı dava açtı.

Bugün görülecek başvuruda, Ayasofya’nın camiden müzeye dönüştürülmesi kararı için hazırlanan protokolde, Atatürk’ün imzasının sahte olduğu iddia ediliyor. Kararın iptali isteniyor.

Derneğin 2005 yılında açtığı ilk davada Danıştay, Ayasofya’nın müze olarak kalması yönünde karar vermişti.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER