A3 Haber

Prof. Dr. Metin Günday: Çoklu baro teklifi Anayasaya aykırı

Prof. Dr. Metin Günday: Çoklu baro teklifi Anayasaya aykırı

Prof. Dr. Metin Günday: Çoklu baro teklifi Anayasaya aykırı
Temmuz 02
10:05 2020

İdare Hukukçusu Prof. Dr. Metin Günday, “Çoklu baro ve TBB Genel Kurulu’nda illerin eşit temsiliyeti, AYM’nin önceki kararlarına da aykırılık taşıyor” dedi.

A3 Haber Merkezi- “Avukatlık mesleğinin daha iyi bir şekilde icra edilmesi” iddiasıyla hükümetin Meclis’e sunduğu 27 maddelik kanun teklifine ilişkin tartışmalar sürüyor. Teklif görüşülmeye başlamadan Anayasa Mahkemesi (AYM) düzenlemenin iptali için adres olarak gösterilmeye başlandı. ‘Çoklu baro’ ve ‘TBB Genel Kurulu’nda illerin eşit temsiliyeti’ hukukçulara göre AYM’nin önceki kararlarına aykırılık taşıyor.

AYM’den beş emsal karar

Yüksek mahkeme, teklifte yer alan “Her 5 bin üyeye TBB’de 4 delege ile temsiliyet” ilkesi ile ilgili daha önce verdiği beş farklı kararda düzenlemenin Anayasayı ihlal anlamına geldiğini tespit etti. AYM, 15 Şubat 1995 yılında Türk Diş Hekimleri Birliği’nde, 2002 yılında Türk Tabipleri Birliği’nde, 2009 yılında Türk Veteriner Hekimleri Birliği’nde, 2011 yılında ise Serbest Muhasebecilik, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik, Yeminli Mali Müşavirler ve yine Türk Diş Hekimleri Birliği’nde yapılan delege düzenlemelerini Anayasanın eşitlik ilkesine aykırı bularak iptal etti. AYM, binlerce kişinin üye olduğu yerler ile az sayıda üyeye sahip yerlerin aynı delege sayısı ile temsil edilemeyeceğini vurguladı.

“Çoklu baro sakıncalı sonuçlar doğuracak”

BirGün’den Hüseyin Şimşek’in haberine göre Teklifi değerlendiren idare hukukçusu, Prof. Dr. Metin Günday, “İşin siyasi ve hukuki boyutu var. İkisi de birbirinden sakıncalı sonuçlar doğurur” dedi.

Prof. Dr. Günday, şöyle konuştu: “Çoklu baro oldukça sakıncalı sonuçlar doğuracaktır. Barolar, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşu. Ankara’da bir belediye idaresi nasıl ikiye bölemez ise baro da aynı şekilde bölünemez. Barolar, avukatların müşterek ihtiyaçlarını karşılamak, meslek ahlakını ve disiplinini sağlamakla görevlidir. Baroyu ikiye bölersen, müşterek ihtiyaçları nasıl karşılayacaksın? Her bir baro kendi kafasına göre müşterek ihtiyaç belirleyemez. Her bir baro meslek disiplinini farklı bir biçimde sağlamak yoluna gidemez.”

“Hoşa gitmeyen kararlar veren yargıçların başına…”

“Hakimin önüne çıkıldığında avukatın hangi baro üyesi olduğu merak edilecek. İktidara yakın bir baro üyesi mi diye bakılacak” diyen Günday, “Hakimin bu durumdan etkilenmemesi mümkün değildir. Hoşa gitmeyen kararlar veren yargıçların başına neler geldiğini hepimiz biliyoruz. Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) iktidar tarafından belirleniyor, yargıçların özlük hakları ile ilgili kararlar veriyor. Uzaklaştırma, sürgün, soruşturma gibi işlemlerle uğraşıyor. Bir hakimin huzuruna gidince böyle bir sistem içerisinde illa ki etkilenecektir, karar buna göre verilecektir” diye konuştu.

İddia, savunma ve hüküm üzerine kurulu yargı sisteminde iddia ile hükmün tamamen iktidar kontrolünde olduğunu ancak artık savunmanın da tehlikede olduğunu söyleyen Günday, bir diğer itirazını TBB delegeliği için yaptı. Günday, “Beş bin avukatı temsil eden bir il ile belki 30 avukatı olan bir il aynı oranda temsilci gönderemez. Bu durum da Anayasa’nın 135’inci maddesinde güvence altına alınan kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının haklarını ihlal anlamına geliyor” dedi.

About Author

Uğraş Vatandaş

Uğraş Vatandaş

Related Articles

TÜM HABERLER