A3 Haber

Büyükada Davası’nda karar çıktı: Dört kişi hapis cezasına çarptırıldı

Büyükada Davası’nda karar çıktı: Dört kişi hapis cezasına çarptırıldı

Büyükada Davası’nda karar çıktı: Dört kişi hapis cezasına çarptırıldı
Temmuz 03
15:35 2020

Büyükada Davasında kararını açıklayan mahkeme Taner Kılıç’a 6 yıl 3 ay, Günal Kuşun, İdil Eser, Özlem Dalkıran’a 1 yıl 13 ay hapis cezası verdi. Yedi kişi hakkında beraat kararı verildi.

A3 Haber Merkezi- Büyükada Davası olarak bilinen, 11 hak savunucusunun yargılandığı davanın karar duruşması Çağlayan’da bulunan İstanbul 35. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Sanıklardan Nejat Daştan ve sanık avukatları duruşmada hazır bulundu.

Sanık avukatları, mütalaaya katılmadıklarını belirterek beraat istedi. Avukat Murat Deha Boduroğlu, “Müvekkillerimizin bütün soruşturma ve yargılama süreci boyunca uğradıkları hak ihlallerinin tespit edilmesini, mahkemenizin müvekkillerimiz hakkında buna uygun bir karar vermesini talep ediyoruz” diye konuştu.

Avukat Oğul Güner Olgun, tüm sanıkların beraatlarını talep ederek, “Müvekkiller yargılama sürecinde mağdur durumdadır. Gözaltından tutuklamaya sonrasında kovuşturmaya varan bu yargı tacizini sonlandırmanızı talep ediyoruz” dedi.

Avukat Deniz Yazgan, “Üç yıldır bu toplantının barışçıl olmadığına dair bir delil sunulmadı. Basındaki karalama kampanyalarında yazılanlara itibar edilmiş. Bugün bu hukuk felaketine bir son verelim. Hak savunucularının terörle suçlanması zincirini kırın. Ben ve arkadaşlarım bu davadan özgür ve haklı olduğumuzu bilerek ayrılacağız” diye konuştu.

“Avukatıma gönderdiğim para suç olarak gösterilmiş”

Avukat Ezgi Yalvarıcı da “AHukuk devleti bireyleri ceza yargılamasından da korur. İnsan haklarını savunmak evrensel bir haktır. Bunun soruşturma konusu olması kabul edilemez. Müvekkilimin beraatını istiyorum” dedi.

Nejat Taştan ise “Bu davada avukatıma gönderdiğim para bile suç olarak gösterilmiştir. Savcı o iddianameyi önümüze mütalaa olarak getirdi. Bu asılsız iddialarla yargılamayla boğuşuyoruz. Hüküm ne olursa olsun gerekçenizi merak ediyorum” dedi.

Kararını açıklayan mahkeme, Taner Kılıç’a “terör örgütü üyeliği” iddiasıyla 6 yıl 3 ay, Günal Kuşun, İdil Eser, Özlem Dalkıran’a “terör örgütüne yardım” iddiasıyla 1 yıl 13 ay hapis cezası verdi. Nalan Erkem, İlknur Üstün, Ali Gharavi, Peter Steudtner, Veli Acu, Nejat Taştan ve Şeyhmus Özbekli hakkında beraat kararı verdi.

Ne olmuştu?

Uluslararası Af Örgütünün o dönemdeki yönetim kurulu başkanı olan Taner Kılıç, 6 Haziran 2017’de İzmir’deki evinden gözaltına alındı. “FETÖ’ye üye olmak”la suçlanan Kılıç cezaevine gönderildi. 5 Temmuz 2017’de de Büyükada’da dijital güvenlik konulu bir çalıştaya katılan 10 insan hakları savunucusu, kaldıkları otelden, yapılan baskınla gözaltına alındı.

25 Ekim 2017’de görülen ilk duruşmada yargılananlar adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Mahkeme ayrıca, o dönemde cezaevinde olmasına rağmen Taner Kılıç’ın’ın “Büyükada’daki gizli toplantıyı” yönettiğini iddia etti ve dosyasının İstanbul’da yargılanan diğer 10 insan hakları savunucusunun davası ile birleştirilmesini istedi. İstanbul’daki mahkeme talebi kabul etti ve iki ayrı dava İstanbul’da görülmek üzere tek davada birleştirildi.

Kasım 2019’da mütalaasını açıklayan savcı, Taner Kılıç’ın “silahlı terör örgütüne üye olma” suçundan; İdil Eser, Özlem Dalkıran, Günal Kurşun, Veli Acu ve Nejat Taştan’ın ise “Silahlı terör örgütüne yardım etme” suçundan mahkum edilmesini, Nalan Erkem, İlknur Üstün, Şeyhmus Özbekli, Ali Gharavi ve Peter Steudtner’ın ise beraatini talep etti.

About Author

Uğraş Vatandaş

Uğraş Vatandaş

Related Articles

TÜM HABERLER