A3 Haber

Erdoğan’dan İstanbul Sözleşmesi talimatı: Gözden geçirin, halk istiyorsa kaldırın

Erdoğan’dan İstanbul Sözleşmesi talimatı: Gözden geçirin, halk istiyorsa kaldırın

Erdoğan’dan İstanbul Sözleşmesi talimatı: Gözden geçirin, halk istiyorsa kaldırın
Temmuz 03
07:41 2020

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın önceki gün başkanlık yaptığı partisinin MYK ve il başkanları toplantılarında, kamuoyunda tartışılan İstanbul Sözleşmesi gündeme geldi. Kadına yönelik şiddet ve aile içi şiddetin önlenmesi amacıyla imzalanan İstanbul sözleşmesi konusunda, Erdoğan kurmaylarına, “Çalışıp, gözden geçirin. Halk istiyorsa kaldırın. Halkın talebi kaldırılması yönündeyse, buna göre bir karar verilsin. Halk ne derse o olur” talimatı verdi.

İstanbul Sözleşmesi, AKP’nin hedefinde.

Erdoğan’ın başkanlık yaptığı AKP genişletilmiş il başkanları toplantısında CHP, bağımsız ve Demokrat Parti’den birer, İYİ Parti’den iki ve Saadet Partisi’nden üç olmak üzere sekiz belediye başkanı AKP’ye geçti.

Hürriyet’te yer alan habere göre Erdoğan’ın başkanlık yaptığı MYK ve il başkanları toplantılarında, kamuoyunda tartışılan İstanbul Sözleşmesi de gündeme geldi. Edinilen bilgiye göre Cumhurbaşkanı Erdoğan, kurmaylarına, “Çalışıp, gözden geçirin. Halk istiyorsa kaldırın. Halkın talebi kaldırılması yönündeyse, buna göre bir karar verilsin. Halk ne derse o olur” talimatı verdi.

AKP’li Mehmet Metiner de daha önce İstanbul Sözleşmesi pişmanlığını dile getirmiş ve “İtiraf ediyorum, neye oy verdiğimizi bilmeden el kaldırdık” demişti.

AKP Genel Başkan Vekili Numan Kurtulmuş da, İstanbul Sözleşmesi için “Nasıl usulünü yerine getirerek imzalanmışsa, usulünü yerine getirerek sözleşmeden çıkılır” diye konuşmuştu.

İstanbul Sözleşmesi nedir?

Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi, bilinen adıyla İstanbul Sözleşmesi, kadına yönelik şiddet ve aile içi şiddetle mücadele amacıyla 11 Mayıs 2011’de İstanbul’da imzaya açılan Avrupa Konseyi sözleşmesi.

2011 yılının Mayıs ayında İstanbul’da gerçekleşen, Avrupa Konseyi Bakanlar Kurulu toplantısında imzaya açılan İstanbul Sözleşmesi, kadına yönelik şiddet ve ev içi şiddetin önlenmesini konu alan ve hukuki bağlayıcılığı bulunan ilk uluslararası belge.

Söz konusu sözleşmeyi imzalayan ve onaylayan ilk ülke Türkiye olmuştu. İstanbul Sözleşmesi, 1 Ağustos 2014 itibarıyla Türkiye’de resmen yürürlüğe girdi.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER