A3 Haber

Havai fişek fabrikasında patlama

Havai fişek fabrikasında patlama

Havai fişek fabrikasında patlama
Temmuz 03
12:10 2020

Sakarya’nın Hendek ilçesindeki havai fişek fabrikasında meydana gelen patlama nedeniyle bölgeye sağlık ve itfaiye ekipleri sevk edildi. Sakarya Valisi Çetin Oktay Kaldırım, “Fabrika sahibinden aldığımız bilgiye göre içeride yaklaşık 150-200 arası insan var ama patlamalar devam ettiği için müdahale edilemiyor” dedi.

Sakarya’nın Hendek ilçesindeki Yukarıçalıca mevkisindeki bir havai fişek fabrikasında henüz belirlenemeyen nedenle patlama oldu.  Patlama sesi yaklaşık 50 kilometre uzaklıktaki kentin birçok noktasından duyuldu. ​Patlamanın ardından birçok kişi sokağa çıktı.  Bölgeye, çok sayıda sağlık ve itfaiye ekipleri sevk edildi.

“Patlama adeta deprem gibi şehrin her bir köşesinde hissedildi”

Gelecek Partisi Sakarya İl Başkanı Ender Serbes, Twitter’dan yaptığı açıklamada, “Sakarya’mızda faaliyet gösteren havai fişek fabrikasında gerçekleşen patlama adeta deprem gibi şehrin her bir köşesinde hissedildi. Bu facia ilk değil ama bu kadarı da hiç olmamıştı” dedi.

​Belediye Başkanı Yüce: Yaralılarımızı çıkarmaya çalışıyoruz

NTV’ye konuşan Sakarya Belediye Başkanı Ekrem Yüce, “Vahim bir tablo var. Uzun yıllar hizmet veren saygın bir sanayi kuruluşuydu. Yaralılarımızı çıkarmaya çalışıyoruz. Halen patlamalar devam ediyor. Düzce ve Kocaeli’den yardım istedik, bütün ekiplerden yardım istiyoruz” açıklamasında bulundu.

Vali Kaldırım: İçeride yaklaşık 150-200 insan var

Sakarya Valisi Çetin Oktay Kaldırım da yaptığı açıklamada “Fabrika etrafında tüm güvenlik tedbirleri alındı. Havai fişek fabrikası olduğu ve patlamalar devam ettiği için şu anda olaya müdahale edemiyoruz. Fabrika sahibinden aldığımız bilgiye göre içeride yaklaşık 150-200 insan var. Bütün çevre güvenliğini aldık, vatandaşların yaklaşmasına müsaade etmiyoruz” dedi.

Öte yandan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, patlamaya ilişkin inceleme için Sakarya’ya gidiyor.

Hastaneler alarma geçti

Sakarya’da Devlet Hastanesi kaynaklarından edindiğimiz bilgilere göre, çevre ilçe hastanelerinin de alarma geçirildiği, tedbir olarak yoğun bakım servislerinin de hazırlatıldığı ifade edildi.

Sakarya Belediye Başkanı: Vahim bir tablo var

Sakarya Belediye Başkanı, “Vahim bir tablo var. Yaralılarımızı çıkarmaya çalışıyoruz. Hala patlamalar devam ediyor. Düzce ve Kocaeli’den yardım istedik, bütün ekiplerden yardım istiyoruz.” dedi.

Evlerin pencereleri kırıldı

Patlama sesi yaklaşık 50 kilometre uzaklıktaki kentin birçok noktasında duyulurken, civardaki evlerde de hasar oluştu.

Firma MÜSİAD üyesi: Geçmişte iki patlama daha yaşanmış

Patlamanın meydana geldiği Büyük Coşkunlar Havai Fişek Fabrikası’nda 2009 ve 2014 yıllarında da patlamalar meydana gelmişti. İlk patlamada 1 kişi hayatını kaybetmiş, 37 kişi de yaralanmıştı. 2014 yılındaki patlamada ise 1 kişinin öldüğü 2 kişinin de yaralandığı açıklanmıştı.

Firma aynı zamanda MÜSİAD üyesi. Büyük Coşkunlar Havai Fişek Fabrikası’nın yönetim kurulu üyesi olan Yaşar Coşkun da, MÜSİAD Sakarya Şube Başkanı olarak görev yapıyor. Firma sahiplerinin aynı zamanda AKP’li isimlerle de yakın ilişkileri bulunuyor.

Kızılay’dan açıklama: Havayı solumayın

Kızılay Başkanı Kerem Kınık da konuyla ilgili önemli bir açıklama yaptı. Kınık’ın Twitter’dan yaptığı açıklama şöyle:

“Hendek’teki havai fişek fabrikasında yaşanan patlamanın ardından Kızılay Afet ekiplerimiz bölgeye intikal ettiler
Sakarya Hendek patlamanın yaşandığı bölgeye yakın yerleşim yerlerindeki insanların evlerine girip kapı ve pencerelerini kapatarak dumanı solumaması gerekiyor. Yoğun duman varsa kapı eşiklerine ıslak havlu koyulabilir. Kimyasal olarak sağlığı olumsuz etkileyebilecek bir gaz.”

CHP heyeti patlama bölgesine gidiyor

CHP Heyeti, sabah saatlerinde Sakarya’daki havai fişek fabrikasında meydana gelen patlamanın olduğu bölgeye gidiyor. CHP Grup Başkanvekili Sakarya Milletvekili Engin Özkoç, Genel Başkan Yardımcısı, İzmir Milletvekili Tuncay Özkan, Yüksek Disiplin Kurulu Başkanı, Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan’dan oluşan bir heyet, Sakarya’nın Hendek ilçesindeki havai fişek fabrikasında meydana gelen patlamayla ilgili incelemelerde bulunmak üzere bölgeye gidiyor. Heyete, TBMM Başkanvekili, Kocaeli Milletvekili Haydar Akar da eşlik ediyor.

Engin Özkoç yaptığı ilk değerlendirmede, duyduğu büyük üzüntüyü dile getirdi.İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve bölgedeki yetkililerden bilgi aldıklarını, tablonun daha da ağırlaşmamasını ümit ettiğini belirten Özkoç, “Memleketim için, hemşehrilerim için çok üzgünüm. Yaralılarımıza acil şifa diliyorum. Olay yerine ulaşmaya çalışıyoruz. Genel Başkanımızın talimatıyla bir heyet oluşturduk. Kaygımız, acımız büyük ve taze. İlk önceliğimiz müdahalenin en etkin, en doğru biçimde yapılmasının sağlanması. Bölgede yurttaşlarımıza elimizden gelen katkıyı ve desteği vereceğiz. Ancak, olayın meydana gelmesindeki ihmal, eksiklik, hata ne varsa peşini bırakmayacağımızın da bilinmesini istiyorum” dedi.

Sakarya Valisi Kaldırım: 41 yaralıyı hastanelerimize intikal ettirdik

Sakarya Valisi Çetin Oktay Kaldırım, Hendek’teki havi fişek fabrikasında meydana gelen patlamada 41 kişinin yaralandığını açıkladı.

Vali Çetin Oktay Kaldırım, açıklamasında şu bilgileri verdi:

“Devletimiz bütün imkanlarıyla Hendek’te. Olay yerindeyiz. İlgili bütün birimlerimiz sahadalar, gerekli müdaheleleri yapıyorlar. Şu ana kadar 41 yaralıyı hastanelerimize intikal ettirdik, can kaybımız yok şükür. Tüm hemşehrilerimize geçmiş olsun.”

Bakan Koca: Dört can kaybımız 97 yaralımız var

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 97 kişinin yaralandığını dört kişinin de yaşamını yitirdiğini açıkladı. AFAD yaptığı açıklamada fabrikada radyasyon kaynağı bulunmadığını belirterek, ölçümlerin devam ettiğini duyurdu.

Patlamanın ardından fabrikanın bulunduğu bölgeden gökyüzüne dumanlar yükseldi. Patlama sesleri kentin her yerinden duyuldu.

 

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER